Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spania: Socialiştii acuză Podemos de 'şantaj'

Pablo Iglesias

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a refuzat sâmbătă să negocieze, într-un viitor apropiat, formarea unui guvern cu partidul de stânga Podemos, pe care l-a acuzat de ''şantaj'', pentru că şi-a impus dinainte condiţiile, relatează AFP. 

Într-un comunicat, partidul lui Pedro Sanchez a criticat atitudinea partidului antiausteritate Podemos şi a liderului său, Pablo Iglesias (foto). 

Vineri, Iglesias propusese, în mod surprinzător, formarea unui guvern cu PSOE şi cu Izquierda Unida (ecologiştii şi comuniştii), punând o serie de condiţii şi cerând ministere cheie şi vicepreşedinţia guvernului pentru sine. 

PSOE a răspuns că, în situaţia actuală, ''nu va întreprinde negocieri cu alte forţe politice pentru a încerca să găsească o alternativă de guvern stabil şi cu atât mai puţin cu cât ele sunt propuse printr-un şantaj şi punând interesele partizane înaintea celor ale cetăţenilor''. 

Partidul lui Pedro Sanchez a reafirmat totodată că va menţine dialogul cu toate forţele politice, ''pentru a evalua situaţia''.

____

Şeful guvernului spaniol în exerciţiu, Mariano Rajoy, a afirmat sâmbătă că socialiştii riscă să ajungă ''la ordinele'' Podemos şi să fie ''umiliţi'' dacă formează un guvern cu noul partid al stângii radicale, relatează AFP. 

''Guvernul pe care-l caută disperat (liderul socialist) Pedro Sanchez va fi la ordinele Podemos, ipotecat de acesta din urmă şi umilit'', a declarat liderul conservator în faţa militanţilor formaţiunii sale politice, Partidul Popular (PP), reuniţi la Cordoba (sud). 

După mai bine de o lună de la alegerile legislative din 20 decembrie 2015, Rajoy a afirmat că a renunţat vineri să se prezinte pentru preşedinţia guvernului pentru a nu suferi ''un eşec'' în parlament, dar că le propune în continuare socialiştilor şi liberalilor din Ciudadanos un pact privind o guvernare în trei. 

''Acest pact n-a fost posibil pentru moment, deoarece Sanchez a refuzat să vorbească. El a vorbit cu toţi, cu excepţia PP'', a mai spus Rajoy, recunoscând că partidul său, privat de majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, depinde acum de ''decizia altor formaţiuni''. 

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a anunţat vineri că vrea ca partidul său ''să formeze un guvern cu Partidul Socialist şi Izquierda Unida'' (ecologişti şi comunişti).

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.