DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Specialiștii anunță DEZASTRUL: Euro va ajunge la 4,7651 lei, iar ROBOR va urca la 3,13%

incont.stirileprotv.ro
curs valutar leu, euro

Analiştii CFA România anticipează, pentru următoarele 12 luni, o rată medie a ROBOR, cu scadenţa la trei luni, de 3,13%, un curs de schimb de 4,7651 lei pentru un euro şi o rată a inflaţiei în creştere, reiese din Indicatorul de Încredere Macroeconomică pentru februarie 2018, publicat luni seară.

Potrivit documentului, la nivelul lunii februarie, Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică s-a majorat cu 0,7 puncte, până la valoarea de 46,7 puncte, în timp ce indicatorul condiţiilor curente a crescut cu 9,9 puncte, până la 67,1 puncte. De asemenea, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,8 puncte, la 36,6 puncte.

Citește și: Detaliu interesant! Ce a făcut Israela Vodovoz cu o lună înainte să moară

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 81% dintre analiştii CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,7021 lei pentru un euro, iar pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7651 lei.

Peste 84% dintre participanţii la cercetarea CFA România sunt de părere că rata inflaţiei se va majora în următoarele 12 luni. La momentul realizării sondajului, rata inflaţiei avea o valoare de 4,32%.

Citește și: Un nou proiect de lege! Sunt vizate pensiile SPECIALE

În acelaşi timp, 96% dintre analişti consideră că ratele de dobândă la leu pentru scadenţa la trei luni se vor majora.

Rata medie a ROBOR cu scadenţa la trei luni anticipată peste 12 luni este de 3,13%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denonimate în lei cu scadenţă la 5 ani este de 4,60%. În acest context, pentru scadenţele pe termen scurt, CFA România anticipează dobânzi negative.

Citește și: Un nou proiect de lege! Sunt vizate pensiile SPECIALE

Potrivit datelor publicate, luni, de Banca Naţională a României, ROBOR la 3 luni era la 2,03%.

CFA România menţionează că, începând cu luna februarie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate două noi întrebări, referitoare la cum este considerat preţul acţiunilor listate pe Bursa de Valori Bucureşti, respectiv cum este considerat preţul activelor imobiliare din oraşele din România. În ceea ce priveşte prima întrebare, conform răspunsurilor, nu există o opinie clară, în timp ce la a doua întrebare aproximativ 55% dintre participanţi sunt de părere că activele imobiliare sunt supra-evaluate.

Citește și: Gabriela Firea a dat ALARMA! I-a CHEMAT de URGENȚĂ

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

Citește și: Liviu Dragnea face un anunț important! Ce va ÎNFIINȚA

Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Citește și: Au fost refuzați de Banca Națională, dar NU cedează! Ce urmează să facă maghiarii de la OTP Bank

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România.

Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume din lume în rândul profesioniştilor din domeniul financiar.

Citește și: Ministerul Mediului pregătește o nouă bombă: Ce garanție vrea să introducă și cât vor scoate din buzunar românii

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.