Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiștii ANM au emis o prognoză care ne dă fiori: sunt vizate zone extinse din toată țara

RFI
schimbari climatice seceta

Prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 12 - 18 aprilie 2024 arată faptul seceta pedologică moderată şi puternică se menţine în această perioadă în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, informează Agerpres.

"Conţinutul de apă în cultura grâului de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică), pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, local estul şi sudul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în Maramureş, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul şi sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul, sudul şi estul Munteniei, estul, sud-estul, izolat nordul Dobrogei, estul Moldovei", precizează specialiştii ANM.

Secetă în Oltenia, Dobrogea și Crișana

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în Oltenia, pe suprafeţe extinse din Dobrogea şi Crişana, local nordul şi nord-vestul Banatului, nordul, izolat estul Moldovei, vestul, nord-vestul şi estul Munteniei, nord-vestul Maramureşului.

Pe ansamblu, ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua în bune condiţii în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie în semănăturile înfiinţate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic şi pe terenurile unde se menţin deficite de apă în sol.

"În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla predominant în fazele de înfrăţire (80-100%) şi alungirea paiului (40-100%). Cultura de rapiţă va parcurge înfrunzirea, alungirea tulpinii şi apariţia inflorescenţelor (10-100%), precum şi înflorirea (10-30%) în cea mai mare parte a ţării. La pomii fructiferi se vor înregistra înmugurirea, dezmugurirea, creşterea frunzelor şi înflorirea în majoritatea plantaţiilor, precum şi legarea rodului la cais şi la speciile timpurii de cireş. În toate podgoriile, la viţa-de-vie predominante vor fi fazele de înmugurire, dezmugurire şi creşterea frunzelor", susţin agrometeorologii.

De asemenea, speciile prăşitoare, floarea-soarelui şi porumb înfiinţate până la această dată se vor afla la germinare-răsărire şi local apariţia primelor frunze, extinzându-se la nivelul ţării suprafeţele agricole însămânţate. La sfecla de zahăr se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea (10-50%), iar la cartoful pentru consum se va continua plantatul în centrul, estul şi sudul ţării.

Specialiştii ANM susţin că lucrările agricole în câmp (arat, pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tăieri şi tratamente fitosanitare în vii şi livezi) se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii.

Vremea în această perioadă

Din punct de vedere meteorologic, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în toate zonele de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 11 şi 25 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 13 grade Celsius în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 18 şi 31 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă se va încadra între 3 şi 18 grade Celsius la nivelul întregului teritoriu agricol, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 15 şi 22 grade Celsius, în majoritatea regiunilor, limite optime continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la culturile semănate până la această dată.

Din punct de vedere pluviometric, se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, izolat sub formă de aversă, în prima parte a intervalului, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.