Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiştii, anunţ apocaliptic despre Siria: 'Alep, cel mai devastator conflict'

Siria Alep

Bătălia pentru Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria acum devastat, este unul din cele mai grave conflicte urbane care au avut loc vreodată, a declarat luni preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). "Acesta este, fără îndoială, unul dintre conflictele urbane cele mai devastatoare ale epocii noastre", a declarat Peter Maurer într-un comunicat, deplângând "imensele" suferinţe umane.

Oraşul Alep, divizat între cartiere ocupate de insurgenţi în partea de est şi cartiere controlate de forţele regimului sirian în vest, a fost scena unei escaladări a violenţelor, cu sute de morţi, un număr nedeterminat de răniţi şi numeroase persoane prinse în capcana asediului, fără a beneficia de vreun ajutor, a subliniat Maurer. "Nimeni, în niciun loc, nu este la adăpost. Bombardamentele sunt constante, locuitorii, şcolile şi spitalele sunt toate în colimator. Oamenii trăiesc în frică", a declarat preşedintele CICR. "Copiii au fost traumatizaţi. Amploarea suferinţei este imensă", a adăugat el, cerând "tuturor părţilor să oprească distrugerile şi atacurile fără discriminare, să oprească masacrul".

Intensificarea luptelor, după ce forţele regimului au preluat în luna iulie controlul asupra ultimei rute de aprovizionare a zonelor rebele, a suscitat o puternică preocupare pentru soarta celor 1,5 milioane de civili care au rămas în oraş, între care 240.000 în cartierele controlate de insurgenţi. Infrastructurile oraşului au suferit distrugeri, reducând considerabil furnizarea de apă şi electricitate, subliniază CICR. "În afară de ameninţarea directă reprezentantă de lupte, lipsa serviciilor esenţiale, cum ar fi apa şi electricitatea, reprezintă un risc imediat şi dramatic pentru două milioane de persoane care cele mai mari dificultăţi în a accede la îngrijiri medicale de bază ", a mai spus Maurer. CICR îndeamnă părţile beligerante să permită agenţiilor umanitare accesul în toate cartierele oraşului şi cere armistiţii regulate pentru furnizarea ajutorului, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.