Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiştii atrag ATENŢIA: Tusea care nu dispare poate ASCUNDE alte boli

one.ro
tuse raceala gripa

Cum se schimbă vremea, tusea începe să devină un sâcâitoare pentru mulți. Nu este însă doar un simptom al guturaiului, ci poate să indice declanșarea unor boli grave, potrivit Click Sănătate.

Pentru a face diferența între tusea productivă și cea uscată, ține cont de faptul că aceea seacă nu produce expectoraţie, senzaţia fiind ca şi cum ceva ne-ar irita gâtul. Apare în răceli şi gripe, dar şi în alergii. Tusea productivă presupune expectorarea de mucus şi spută. Din diverse cauze, de la viroze pulmonare până la afecţiuni ca astmul, pneumonia, bronşiectaziile.

Citeşte şi: Rădăcina de păpădie DISTRUGE celulele canceroase

Afecțiunile respiratorii

Este tusea iritantă care urmează după o răceală şi este considerată firească, pentru că organismul trebuie să elimine mucusul în exces. În acest caz, siropurile şi ceaiurile pectorale sunt o soluţie, nu antibioticele. În general, după o viroză, tusea poate ţine până la 3 săptămâni.

O tuse însoţită de expectorație verzuie şi febră, după viroze şi gripe, este semnul unei infecţii sau al unei bronşite acute de obicei cauzată de acelaşi virus netratat corespunzător. Tot la medic se rezolvă, fiindcă antibioticele nu se iau după indicaţiile prietenilor!

O tuse persistentă, foarte obositoare, însoţită de transpiraţii nocturne şi de pierdere în greutate este specifică tuberculozei. Urgent la medic! Tratamentul implică 6 luni de antibiotice puternice, dar rata de vindecare este azi de 99%.

Criza de astm

O tuse cronică uscată, iritantă, cu respiraţie greoaie care se înrăutăţeşte în timpul nopţii, la trezire și în timpul efortului, este specifică astmului cronic. Necesită consult medical de urgenţă, specialiştii fiind singurii în măsură să pună diagnosticul corect şi să dea tratamentul.

Citeşte şi: Specialiştii au DESCOPERIT alimentul ESENŢIAL în dieta anti-îmbătrânire

Bolile de inimă

Tuse seacă persistentă, asociată cu stări de epuizare, lipsă de aer şi retenţie de apă? Toate aceste simptome sunt specifice unor probleme cardiace. Din nou, întâlnirea cu medicul de familie este mai mult decât necesară.

Hiperaciditatea

Acest simptom poate fi însoțit uneori și de tuse, care apare imediat după masă sau ne trezeşte noaptea din somn. De obicei, ea este cauzată de mesele copioase luate seara târziu. Pentru a reduce afluxul de acid poţi să pui încă o pernă sub cap, dar şi să foloseşti unele preparate uşoare, cum ar fi cele homeopate.

Tratamentele medicamentoase

Anumite tratamente au ca efect secundar tusea uscată, care se înrăutăţeşte noaptea. În acest caz, ia legătura cu medicul care ţi le-a prescris. Printre cele cu acest efect se numără anumite terapii indicate pentru reglarea tensiunii arteriale.

Alergia la păr de animale

Fiecare dintre noi reacţionează diferit funcţie de propriile sensibilităţi. De exemplu, pentru un nefumător fumul de ţigară poate fi iritant la nivelul plămânilor şi căilor respiratorii. Alergici putem fi şi la praf, poluare, vapori de vopsea, păr de animale, polen, iarbă. În aceste situaţii, tusea apare imediat, ca o reacţie de curăţare a căilor respiratorii.

Citeşte şi: STUDIU: Prezența LITIULUI în apa potabilă poate influența riscul de apariție a bolii Alzheimer .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.