Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Specialiștii nu pot interveni la conductele Nord Stream: Danemarca și Suedia au impus restricții

Pinterest
Nord Stream

Operatorii celor două gazoducte din Marea Baltică, care făceau legătura între Rusia şi Germania până când ambele au avut scurgeri majore săptămâna trecută, au declarat că nu au putut inspecta secţiunile avariate din cauza restricţiilor impuse de autorităţile daneze şi suedeze, potrivit Reuters.

Europa investighează cauzele care au dus la spargerea a trei conducte din reţeaua Nord Stream, într-un act de presupus sabotaj în apropierea apelor suedeze şi daneze, pe care Moscova a încercat rapid să îl atribuie Occidentului, sugerând că Statele Unite ar avea de câştigat, informează News.ro.

Nord Stream 2 AG, operatorul cu sediul în Elveţia al acestui gazoduct, a declarat marţi că va examina starea conductelor care prezintă scurgeri după ce se va încheia o anchetă a poliţiei la "locul crimei" şi se va ridica un cordon.

Mai târziu, marţi, Nord Stream AG, operatorul conductei mai vechi Nord Stream 1, a declarat că a fost informat de autorităţile daneze că obţinerea permiselor necesare pentru efectuarea unei inspecţii ar putea dura peste 20 de zile lucrătoare.

”Potrivit autorităţilor suedeze, a fost introdusă o interdicţie privind navigaţia, ancorarea, scufundările, utilizarea vehiculelor subacvatice, cartografierea geofizică pentru a efectua o anchetă de stat în jurul locurilor avariate din Marea Baltică", a precizat Nord Stream într-un comunicat de presă.

Presiunea în conductă s-a stabilizat începând de luni, a adăugat Nord Stream.

Nord Stream 2, cu sediul în Elveţia, a declarat în comentarii trimise prin e-mail că "cooperează cu toate autorităţile relevante".

"Poliţia din Copenhaga se ocupă de investigarea locului crimei de la scurgerea Nord Stream 2 în ZEE (zona economică exclusivă) daneză", a precizat compania.

"Paza de coastă suedeză a izolat zona din jurul scurgerii în ZEE suedeză", au adăugat reprezentanţii acesteia.

Gazprom (GAZP.MM), controlată de Kremlin, a declarat că fluxurile ar putea fi reluate la ultima conductă rămasă intactă din reţeaua Nord Stream 2, o sugestie care va fi probabil respinsă, având în vedere că Europa a blocat Nord Stream 2 cu câteva zile înainte ca Moscova să-şi trimită trupele în Ucraina, la 24 februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.