Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Speranţe mari pentru vaccinurile nazale Covid, în ciuda unui studiu 'dezamăgitor'

M. C.
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam astrazeneca

Vaccinurile nazale ar putea fi în continuare o viitoare armă puternică în lupta împotriva Covid-19, în ciuda rezultatelor "dezamăgitoare" ale recentelor teste cu un spray AstraZeneca, spun experţii, citaţi de AFP, relatează News.ro.

Prin pătrunderea în organism în acelaşi mod ca şi virusul, vaccinurile nazale au ca scop crearea imunităţii în membrana mucoasă care căptuşeşte nasul şi gura.

Acest lucru ar putea împiedica oamenii să se infecteze în primul rând - şi, de asemenea, ar putea împiedica potenţial pe cei care au Covid să îl răspândească mai departe.

Acest lucru ar reprezenta un impuls uriaş în comparaţie cu injecţiile tradiţionale în braţ, care s-au dovedit a fi foarte eficiente în prevenirea Covidului sever, dar care au rezultate mult mai slabe atunci când vine vorba de oprirea transmiterii.

Luna trecută, China a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin Covid fără ace, o ceaţă aerosolizată inhalată prin nas şi gură cu ajutorul unui dispozitiv de nebulizare, în timp ce India a aprobat un vaccin nazal cu picături nazale de producţie proprie câteva zile mai târziu.

În timp ce unii se întrebau când vor ajunge din urmă ţările occidentale, cercetătorii de la Oxford au dezvăluit săptămâna trecută rezultatele unui studiu de fază 1 pentru un simplu spray nazal care utilizează vaccinul AstraZeneca.

Cu toate acestea, vaccinul a promovat anticorpi la nivelul mucoaselor doar la o minoritate dintre participanţi, iar răspunsurile imunitare au fost mai slabe în comparaţie cu cele obţinute cu vaccinurile tradiţionale, potrivit unui studiu publicat în revista eBioMedicine.

"Spray-ul nazal nu a funcţionat atât de bine în acest studiu pe cât am sperat", a declarat cercetătorul şef al studiului, Sandy Douglas de la Universitatea Oxford.

"Acest lucru a fost destul de diferit de datele recente din China, care au sugerat că se pot obţine rezultate bune prin administrarea unui vaccin similar în profunzimea plămânilor cu un dispozitiv nebulizator mai complex", a declarat Douglas într-un comunicat.

"O posibilitate este pur şi simplu faptul că majoritatea vaccinului prin pulverizare nazală sfârşeşte prin a fi înghiţit şi distrus în stomac - livrarea în plămâni ar putea evita acest lucru."

Connor Bamford, un virusolog de la Universitatea Queen's din Belfast, a declarat pentru AFP că este important să "nu fim prea descurajaţi" de rezultatele AstraZeneca.

El a spus că aflarea cu exactitate a motivelor pentru care spray-ul nazal nu a dat rezultate ar putea ajuta cercetătorii să descopere cum să facă o versiune viitoare mai eficientă.

Spre deosebire de AstraZeneca, vaccinurile nazale de succes folosite pentru alte boli, cum ar fi poliomielita, rotavirusul şi gripa, sunt toate vaccinuri vii, ceea ce înseamnă că se replică în interiorul nasului, a spus Bamford, ceea ce ar putea indica o cale de urmat pentru cercetători.

Eric Tartour, imunolog la Spitalul European Georges Pompidou din Paris, a declarat că, deşi rezultatele AstraZeneca "sunt într-adevăr dezamăgitoare", el nu crede că această veste "reduce speranţa pentru vaccinurile nazale".

Acesta a adăugat că este "liniştitor" faptul că vaccinurile nazale AstraZeneca, chinezesc şi indian nu au prezentat efecte secundare grave.

Aproximativ 100 de vaccinuri intranazale diferite Covid sunt în curs de dezvoltare la nivel mondial, potrivit unei analize realizate luna trecută de firma de date medicale Airfinity şi Nature, iar aproximativ 20 sunt testate pe oameni.

Rusia şi Iranul au aprobat, de asemenea, vaccinuri nazale. Cu toate acestea, la fel ca China şi India, acestea nu au publicat date de testare care să demonstreze că vaccinurile lor opresc transmiterea într-o revistă de specialitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.