Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spitalele descoperite în plin sezon: Criză de ser antiviperin

sarpe la MJ

În spitalele din România nu există fiole de ser antiviperin care să fie în termenul de valabilitate. Ultimul lot livrat unităților medicale a expirat în 31 mai, iar de atunci, deşi au fost trimise comenzi, acestea nu au fost onorate, potrivit mediafax.

De aproape o lună, aproape niciun spital din România nu are doze de ser antiviperin valabile. Ultimul lot care a fost distribuit către unităţile medicale a expirat în 31 mai, iar de atunci, deşi s-a făcut un necesar prin Direcţiile de Sănătate Publică şi au fost plasate comenzi către Unifarm, compania încă nu le-a livrat, deşi ar avea doze pe stoc, însă se aşteaptă autorizaţia de la Agenţia Naţională a Medicamentului.

Iași

La cea mai mare unitate de primiri urgenţe din Moldova nu există ser antiviperin. „Este făcută comandă la depozitul central şi nu e onorată de foarte mult timp, de câteva luni. Deci, în principiu nu avem. Dozele pe care le aveam au expirat la sfârşitul lunii mai", a declarat Ovidiu Popa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon Iaşi.

Direcţia de Sănătate Publică Iași a solicitat un necesar unităţilor medicale din judeţ. Potrivt reprezentanţilor DSP, Spitalul Sfântul Spiridon a cerut 8 doze, Spitalul de Copii „Sfânta Maria” două fiole, iar Spitalul de neurochirurgie şi cel de nefrologie câte o doză. Necesarul a fost trimis mai departe Ministerului Sănătăţii.

Citește și: Radu Banciu intervine în războiul dintre Marian Oprișan și ANI: ‘Nici în pânzele albe nu o să îți justifici averea’

Suceava

Nici la Spitalul Judeţean Suceava nu există fiole de ser. Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale a declarat că s-a făcut comandă.

„Din lotul expirat mai avem, dar nu îl folosim dacă e expirat”, a spus Mircea Macovei, directorul medical al SJU Suceava.

Neamț

La Spitalul Județean din Neamț nu au ajuns fiole noi, însă managerul unității susţine că mai are trei pe care le poate folosi, chiar dacă termenul de valabilitate a fost depăşit.

„În momentul actual avem trei fiole, data de expirare 31 mai 2019. Mai pot fi folosite pentru că la forumul naţional de la Bucureşti, cu doamna ministru, ne-a informat că s-au verificat la Controlul Medicamentului, la societatea naţională şi au valabilitate încă două luni. O fiolă se află în UPU şi două sunt pe maşina de intervenţie”, a precizat Codrut Munteanu, managerul Spitalului Judeţean Neamţ.

Deși admit că sunt acceptate unele marje, specialiştii în epidemiologie susţin însă că după atingerea termenului de valabilitate produsele nu ar mai trebui folosite.

„Există însă la preparatele medicamentoase şi chiar biologice, există câte o marjă în care fiecare producător stabileşte dacă mai poate fi folosit o lună sau două luni sau trei luni după expirarea termenului. În principiu, o dată termenul expirat, el nu trebuie folosit", a declarat prof. univ. dr. Doina Azoicăi, profesor de epidemiologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

Cât despre folosirea produselor după expirare, Doina Azoicăi susține că „producătorul, dacă îşi asumă această responsabilitate şi spune , înseamnă că el a evaluat şi are dovezile că nu poate să facă rău, că nu poate să genereze o reacţie post-administrare".

Vaslui

Deşi nu a avut niciodată cazuri în care să fie nevoie de folosirea serului antiviperin, coordonatorul Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Vaslui, Carmena Piseru, susţine că a trimis un necesar către DSP: „Noi nu avem deocamdată. S-a trimis către DSP necesar, dar nu am primit deocamdată. Noi, în zonă, nu am avut niciodată până acum şerpi veninoşi, aşa că nu putem să comandăm cantităţi uriaşe care să rămână, să expire. Am dat necesarul şi aşteptăm".

Bacău

Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Bacău este de grad II, ceea ce înseamnă că nu este obligată să deţină acest ser. Chiar şi aşa, au existat şi aici fiole de ser antiviperin, care acum au expirat.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

„În 30 mai au expirat toate. Nu avem acum. Noi, ca unitate de primiri urgenţe de gradul II, nu suntem obligaţi să avem, e opţional. E vreo 2.300 de euro o doză şi expiră foarte repede. Cei care sunt obligaţi să aibă sunt cei din unităţile de primiri urgenţe de gradul I", a spus Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Bacău.

Brăila

În aceeași situație este și Spitalul Județean din Brăila.

„Noi nu avem o cazuistică remarcabilă în sensul ăsta, foarte rar se întâmplă să avem, dar pentru că e medicament de urgenţă trebuie să îl avem. Suntem unitate de gradul II. Preţul este uriaş, mi-au spus (n.r. cei de la Unifarm) că e între 2.000 şi 2.500 de euro flaconul, nici ei nu ştiau preţul exact. 2.300 de euro înseamnă bugetul de la UPU pe trei luni", a declarat Alina Neacşu, directorul medical al Spitalului Judeţean Brăila.

Baia Mare

Nu sunt fiole de ser antiviperin nici la Spitalul din Baia Mare, dar medicii spun că dacă apar probleme vor împrumuta de la spitalele care au.

„Avem probleme cu serul antiviperin, nu avem nimic pe stoc. Am făcut comenzi, așteptăm să ne intre. Dacă apar probleme, mai împrumutăm de la unitățile medicale care au”, a spus Vasile Pop, directorul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Citește și: Radu Banciu intervine în războiul dintre Marian Oprișan și ANI: ‘Nici în pânzele albe nu o să îți justifici averea’

Sibiu

Conducerea Spitalului de Urgenţă Sibiu se bazează tot pe sprijinul colegilor din alte județe, în cazul în care vor avea nevoie de ser antiviperin.

„În cazul în care se întâmplă ceva, noi am luat legătura cu Brașovul care are niște doze valabile și sperăm să nu aibă și ei probleme și să ne dea”, a delarat Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.

Acesta a mai declarat că fiolele de ser antiviperin există în depozitele Unifarm, dar că nu a fost eliberată încă o autorizație de punere pe piață de către Agenția Națională a Medicamentului.

Cluj

Reprezentanţii Spitalului Judeţean Cluj susțin că „nu toate mușcăturile de șarpe necesită administrarea serului antiviperin, ci doar formele severe".

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

„Lotul existent la nivel național a expirat la 31.05.2019. Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul spitalului a sesizat DSP Cluj și MS în luna mai și a pus în aplicare instrucțiunile de lucru. În UPU Cluj există instrucțiune de lucru cu tratament complementar pentru terapia de urgență a mușcăturii de șarpe", se arată într-un comunicat remis de către reprezentanţii Spitalului Judeţean Cluj.

Alba

Singurii care au primit o promisiune sigură legată de livrarea unor fiole de ser sunt cei de la Spitalul Judeţean de Urgenţe Alba Iulia.

„Noi am făcut comandă și serul va ajunge, marți, la spital. Compania Unifarm ne-a dat asigurări că luni se va obține autorizația de la Agenția Națională a Medicamentului, iar de marți serul va fi distribuit. Noi am comandat două fiole și mai avem 3 cu termenul de valabilitate expirat în 31 mai, pe care le vom casa în momentul în care ni se reînnoiește stocul”, a precizat Diana Mârza, managerul Spitalului Județean de Urgențe Alba Iulia.

Covasna

Fiole cu ser expirat sunt şi la Spitalul din Covasna, însă managerul de aici susţine că pot fi folosite încă şase luni.

„Avem cinci doze de ser antiviperin, care sunt expirate din 31 mai. Dar aici este o precizare, că aceste vaccinuri se pot folosi încă 6 luni de zile în siguranță, dacă sunt depozitate conform normelor și în mod corespunzător, iar după 6 luni, dacă nu se observă o schimbare de culoare, se pot administra pe bază de declarație proprie a pacientului. Noi am făcut comandă în urmă cu o lună și ceva, pentru refacerea stocului, dar vaccinurile nu au încă autorizație de punere pe piață”, a declarat Robert Andras-Nagy, managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

Hunedoara

Directorul medical al Spitalului din Hunedoara susține că va cere aprobare de la Comisia Medicamentului pentru a putea folosi dozele expirate la sfârşitul lunii mai, în caz de nevoie.

„Avem un stoc, cu valabilitate undeva la limită și încercăm să primim o prelungire, dacă se poate, până vine altceva. Comenzile s-au făcut, dar până acum nu au fost onorate. Au mai fost astfel de situații, dar la noi în spital, în principiu, a fost tot timpul un stoc minim și, din fericire, cred că doar de vreo două ori a trebuit folosit. Pentru stocul pe care îl avem vom cere aprobare de la Comisia Medicamentului de pe lângă Ministerul Sănătății. Sper să se rezolve de la nivel central problema, să se aducă din altă țară, să existe măcar undeva, la nivel de județ, un stoc minim care să poată fi accesat în caz de urgență”, a spus dr. Gavril Bende Barna, directorul medical al Spitalului Municipal Hunedoara.

Mureș

Nici la Spitalului Clinic Județean Târgu Mureș nu există fiole de ser antiviperin, iar reprezentanții unității medicale așteaptă ca problema să fie rezolvată la Bucureşti.

„Nu avem nicio fiolă de ser antiviperin. Este o problemă la nivel național. Acesta este adus prin Compania Națională Unifarm, s-a comandat, dar comanda aceasta este egală cu zero, dacă nu s-a onorat”, a declarat Mariana Moldovan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean Târgu Mureș.

Recent, un copil de 10 ani a fost muşcat de o viperă în localitatea Râu Sadului, din judeţul Sibiu, iar din cauza lipsei serului antiviperin, acesta a primit antidotul la trei ore după momentul în care părinţii l-au dus la Pediatrie. „Singura doză a fost la Alba Iulia”, a spus reprezentantul Spitalului.

„Copilul s-a prezentat la noi la spital cu muşcătură de viperă. Colegii mei au sunat peste tot în judeţele apropiate, însă doar la Alba Iulia a fost găsită o doză, care i-a fost administrată copilului şi a fost salvat. Băieţelul se poate considera norocos, am înţeles că lipseşte acest ser cam de peste tot”, spunea purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu, Ioana Mătăcuţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.