Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spitalul COVID 19 de la Leţcani, Iași, a fost finalizat - Se așteaptă avizele MS pentru folosirea celor 250 de paturi, din care 100 la TI

Facebook
terapie intensivă

Spitalul mobil Covid-19, promis la începutul anului de autorităţile ieşene, a fost finalizat, unitatea având 250 de paturi, dintre care 100 la Terapie Intensivă, urmând a primi primii pacienţi după acordarea avizelor de către Ministerul Sănătăţii, potrivit news.ro.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat că speră ca Ministerul Sănătăţii să nu întârzie cu aprobările necesare pentru funcţionarea unităţii, astfel ca spitalul să primească pacienţi cât mai repede.

”Am reuşit să finalizăm acest spital de zece mii de metri pătraţi, o unitate complexă, unică în ţară şi în centrul şi estul Europei. Spitale asemănătoare mai funcţionează acum doar în Belgia şi Austria. Unitatea va funcţiona ca secţie externă a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a costat 13,2 milioane de euro, are 250 de paturi, 100 de paturi de terapie intensivă plus trei paturi de terapie pentru blocul operator, sală de operaţie, sală de naşteri, farmacie, depozite, policlinică, laboratoare, radiologie. Astăzi (luni - n.r.) îi înmânez doamnei manager (Carmen Dorobăţ, managerul spitalului de Boli Infecţioase Iaşi – n.r.) documentele de predare a spitalului şi cu siguranţă toţi cei care vor lucra aici vor salva vieţi omeneşti. Aşteptăm ca autorizarea, de care depinde internarea pacienţilor în spitalul mobil, să nu întârzie”, a spus preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa.

Managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Carmen Dorobăţ a afirmat că în ultimele zile, Iaşiul s-a plasat pe primele trei locuri la numărul de cazuri cu Covid 19 şi că ”avem nevoie de paturi atât pentru zona de pacienţi confirmaţi, cât şi pentru cea de terapie intensivă”.

Citește și: DOCUMENTE EXPLOZIVE - Apa pretins potabilă de la fântânile publice din Sectorul 2 NU ESTE POTABILĂ! Conține microbacterii peste limita legală, inclusiv E-Coli

”Acest spital este, putem spune, o gură de oxigen. Urmează paşii juridici pe care îi mai avem de acum de parcurs pentru a primi pacienţii aici, pentru a putea funcţiona în legalitate şi în condiţii de maximă siguranţă pentru pacienţi. Odată ce vom putea aduce pacienţi aici, vom face o dezinfecţie generală în pavilioanele de la Spitalul de Boli Infecţioase, iar acestea vor putea fi redate tratării celorlalte tipuri de boli. Se va face totodată şi o rotaţie a cadrelor medicale din spitalul nostru, care vor lucra la spitalul mobil. Dacă va fi cazul, vom detaşa personal din alte unităţi, păstrând un nucleu care cunoaşte specificul activităţii Sars-Cov 2”, a afirmat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Grupul consilierilor judeţeni PNL Iaşi a depus vineri plângere penală la DNA împotriva şefului Consiliului Judeţean Iaşi Maricel Popa şi a altor funcţionari ai CJ pentru blocarea punerii în funcţiune a spitalului modular COVID.

Consilierii judeţeni liberali precizau, într-un comunicat de presă, că acuzaţiile formulate la adresa şefului CJ Iaşi sunt de deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.

În 15 iunie, Maricel Popa anunţa că a depus plângere penală la Parchet, după ce trei persoane care au susţinut că reprezintă instituţia s-au dus în Turcia pentru a discuta cu şefii firmei care aduce spitalul mobil la Iaşi.

Maricel Popa a precizat că “emisarii“ respectivi nu au fost trimişi de către Consiliul Judeţean şi că speră ca organele abilitate să clarifice acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.