Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spitalul Județean din Galați a fost dotat cu un aparat modern de tratare a cancerului

cancer

Spitalul Județean din Galați a fost dotat cu un aparat modern de tratare a cancerului, care va fi folosit de zeci de mii de bolnavi din cel puțin patru județe. Acceleratorul linear de particule va putea fi folosit în acest an, scrie Mediafax.

Noul aparat este modern și reprezintă o metodă eficientă de tratament în domeniul cancerului.

Specialiștii spun că acceleratorul liniar de particule are componente ajustabile care îi permit să îndrepte radiația direct către zona tumorii, afectând foarte puțin țesutul sănătos din jur.

Aparatul este montat într-un buncăr construit la Spitalul Județean din Galați și va fi dat în folosință după efectuarea testelor și obținerea avizelor de funcționare. La final, acceleratorul gălățean va fi folosit de zeci de mii de bolnavi de cancer din județele Galați, Brăila, Tulcea și Vrancea.

Pentru că este singurul aparat de acest tip de pe linia București-Iași, la noua Secție de Radioterapie a spitalului din Galați ar putea veni și bolnavi din Constanța și Vaslui. De aceea, autoritățile din Galați au început demersurile pe lângă Ministerul Sănătății pentru a obține și al doilea aparat de tratare a cancerului.

Citește și: Tulpinele virusului gripal sunt sezoniere

„Aparatul este montat, acum se fac testele pentru măsurarea radiațiilor și trebuie avizul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Posibil, în mai, iunie, să înceapă să trateze pacienții. Totul depinde de avize, sunt măsurători speciale, trimitem probe la Viena. Aparatul trebuie să fie foarte bine calibrat ca să nu apară probleme în rândul medicilor, al pacienților. Vrem să aducem și al doilea aparat, facem demersuri la Ministerul Sănătății. La Galați va fi un centru zonal, vor veni pacienți din Galați, Brăila, Tulcea și Vrancea, eventual din Vaslui și Constanța”, a declarat președintele CJ Galați, Costel Fotea.

Acceleratorul liniar de particule a fost amplasat în subsolul Spitalului de Urgență din Galați, într-un buncăr special amenajat, peste care s-a construit o clădire nouă. Imobilul separă circuitele de intrare și ieșire ale bolnavilor de la terapie, astfel încât pacienții din spital și cei care vin din exterior să aibă culoare distincte de acces.

Acceleratorul liniar de particule a fost achiziționat printr-un program guvernamental, iar clădirea a fost construită cu bani de la bugetul Consiliului Județean.

În județele Galați, Brăila, Vrancea și Tulcea figurează în evidențe aproape 18.000 bolnavi de cancer, majoritatea dintre aceștia fiind înscriși la radioterapie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.