Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, sărbătorit la 50 de ani de la înfiinţare, în prezenţa medicului care a realizat prima operaţie endoscopică

ziaruldevalcea.ro
Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea a aniversat vineri o jumătate de secol de existenţă, Consiliul Judeţean dedicând evenimentul organizat cu acest prilej primului director al unităţii spitaliceşti, doctorul Radu Gabriel Dobrescu, cel care a construit spitalul şi a realizat la Vâlcea prima operaţie endoscopică şi primul film de endoscopie din România.

De altfel, la mijlocul anilor '70, spitalul din Râmnicu Vâlcea a avut primul laborator de endoscopie digestivă din ţară şi al doilea ecograf adus în România, fiind printre primele centre medicale româneşti care au dezvoltat aceste domenii, potrivit Agerpres.ro.

"Cu această dotare şi cu acest suflu, zic eu foarte intens, în a prospera în medicină şi în a face bine oamenilor am reuşit să facem ca acest spital să devină un spital performant şi, în acelaşi timp, să aducem partea de vest a ţării la noi, la Vâlcea, pentru investigaţii mai deosebite - ecografie şi endoscopie. În acea perioadă, Bucureştiul era responsabil pentru partea de răsărit, iar noi pentru partea de vest. Trimiteam foarte rar la Bucureşti câte un caz, pentru că le rezolvam cam pe toate aici. Acei ani au fost pentru noi nişte ani frumoşi, pentru care eu sunt mândru", a spus primul director al Spitalului Judeţean Vâlcea în deschiderea ceremoniei.

La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea au dat asigurări cadrelor medicale prezente la eveniment că vor investi în continuare sume importate de bani atât pentru extinderea şi modernizarea spaţiului funcţional al spitalului, cât şi pentru dotarea acestuia cu aparatură şi echipamente medicale, astfel încât unitatea spitalicească vâlceană să rămână una de top în ţară.

"La aproape 50 de ani distanţă de construirea Spitalului Judeţean de Urgenţă, Consiliul Judeţean a început lucrările unei noi clădiri de spital, în cadrul unui proiectului de modernizare şi extindere a Ambulatoriului şi nu ne vom opri aici. (...) În urmă cu nici două săptămâni, în comitetul de analiză interministerială de la Ministerul Dezvoltării a trecut şi urmează să se dea hotărârea de guvern să înceapă licitaţia pentru lucrările de la Spitalul Vechi, spital care va fi renovat, modernizat, cu fonduri de peste 110 milioane de lei. Avem, de asemenea, două proiecte majore - modernizarea Maternităţii în care noi am investit deja fonduri importante, dar şi extinderea şi modernizarea UPU - şi voi urmări personal ca aceste proiecte să intre în PNRR, pentru că sunt proiecte mature", a declarat preşedintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea a fost inaugurat pe 1 iulie 1972, clădirea, cu o capacitate iniţială de 700 de paturi, fiind construită în timp record - doar 11 luni. În decursul celor 50 de ani de existenţă, spitalul şi-a extins spaţiul funcţional atât prin preluarea activităţii Spitalului Vechi şi a Maternităţii din Râmnicu Vâlcea, cât şi prin construirea unei mansarde, astfel că în prezent are o capacitate de 1.353 de paturi şi 33 de secţii, faţă de 13 câte avea acum o jumătate de secol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.