DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Spitalul Sf. Maria, reacție dură după ce Vlad Voiculescu a anunțat că nu se mai face transplant pulmonar: 'Sunt decizii asumate exclusiv de către MS'

Facebook
Breaking News

Spitalul Clinic Sf. Maria din București vine cu precizări după ce ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a anunțat că singurul centru de transplant de plămâni din țară și-a pierdut acreditarea, astfel că România nu mai figurează pe lista țărilor în care aceste intervenții sunt premise. Vlad Voiculescu a dezvăluit că pacienții români care au această problemă de sănătate vor putea apela la unul dintre cele zece centre de transplant din Italia cu care România a încheiat contract.

Reprezentanții Spitalului Sf. Maria anunță că, după izbucnirea pandemiei, Clinica de ATI a fost transformată în unitate COVID, conform deciziei Ministerului Sănătății. Referitor la expirarea acreditării care permite efectuarea de transplant pulmonar, începând cu 9 martie 2021, Spitalul Clinic Sf. Maria informează că are pregătit dosarul de acreditare și intenționează să îl depună la Agenția Națională de Transplant imediat după încheierea valului 3 al pandemiei de COVID-19.

„Începând din luna martie 2018, și pe parcursul anului 2019, în cadrul spitalului s-au efectuat cu succes un număr de 8 transplanturi pulmonare.

După izbucnirea pandemiei, în cursul anului 2020, Clinica de ATI a Spitalului Clinic Sf. Maria a îngrijit cu devotament sute de pacienți cu forme grave de COVID-19, fiind desemnată în acest sens de către Ministerul Sănătății.

Evident, în acest context, efectuarea de transplant pulmonar nu a mai fost posibilă.

Percheziții în București și Prahova, într-un dosar cu prejudiciu de peste 200.000 de lei

Referitor la expirarea acreditării care permite efectuarea de transplant pulmonar, începând cu 9 martie 2021, vă informăm că Spitalul Clinic Sf. Maria are pregătit dosarul de acreditare și intenționează să îl depună la Agenția Națională de Transplant imediat după încheierea valului 3 al pandemiei de COVID-19.

În acest fel, personalul medical din cadrul spitalului înțelege să își facă datoria față de pacienții forme grave de COVID-19 pe care îi are în îngrijire, lăsându-i totodată Ministerului Sănătății opțiunea pe care o preferă, respectiv de a trimite pacienții care necesită transplant pulmonar în străinătate.

Așadar, atât transformarea Clinicii ATI a Spitalului Clinic Sf. Maria în unitate suport COVID-19, cât și trimiterea pacienților români pentru transplant în străinătate, sunt decizii asumate exclusiv de către Ministerul Sănătății.

Spitalul Clinic Sf. Maria își va informa pacienții în urmatoarele 30-45 zile privind situația la zi, și va face toți pașii necesari pentru a continua activitatea suspendată din cauza agravării la nivel național a efectelor îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2 și a lipsei acute de paturi ATI pentru pacienții cu forme grave de COVID-19.

Capabilitățile tehnice și umane ale Centrului de Transplant din cadrul Spitalului Clinic Sf. Maria sunt la un nivel foarte bun și urmează a fi redirecționate către pacienții care au nevoie de plămâni noi, imediat ce situația pandemică la nivel național va permite acest lucru”, transmite echipa Spitalului într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.