Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spor de noxe și spor de metrou pentru angajații Metrorex care lucrează în birouri

Facebook
metrou

Metrorex plătește sporuri de noxe și de metrou inclusiv angajaților săi de la birourile aflate la etajul 9 al Palatului CFR, arată un raport al Curții de Conturi. Conducerea companiei de stat și sindicatul încearcă acum să remedieze situația.

Mulți angajați ai Metrorex care lucrează în birourile de la etajul 9 al Palatului CFR primesc la salarii sporuri de noxe și de metrou, chiar dacă nu au muncit niciodată în subteran, notează clubferoviar.ro.

Acum, conducerea companiei bucureștene de stat și trei reprezentanți ai Unitatea- Sindicatul Liber în Metrou (USLM) au înființat o comisie care să analizeze cum se vor aplica sporul de noxe și sporul de metrou pentru cei aproximativ 6.000 de angajați.

Verificările Curții de Conturi

Directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, a trimis o adresă către președintele USLM, Marian Artimon, în care i se comunică faptul că inspectorii Curții de Conturi a României au realizat în perioada martie-octombrie 2023 un raport de audit cu tema ”Controlul situației, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor”.

Raportul respectiv a verificat modul de acordare a unor sporuri, cum ar fi acordarea sporului de metrou fără stabilirea criteriilor de repartizare pe locuri de muncă/funcții. De asemenea, a fost verificată și acordarea sporului de noxe fără stabilirea acestor criterii.

Sporurile de noxe și de metrou, acordate și angajaților care nu lucrează în subteran

Echipa de audit a constatat că responsabilii Metrorex nu au prezentat o fundamentare a modului de acordare a sporului de metrou și că nu au fost prezentate informaţii cu privire la condițiile deosebite ale fiecărui loc de muncă, funcție sau meserie, deşi prin CCM au fost stabilite cuantumuri diferenţiate.

Totodată, Curtea de Conturi a constatat că în unele cazuri, în cadrul aceluiaşi loc de muncă diferenţierea nivelului sporului de metrou este raportată la funcţie, nu la condițiile efective de lucru.

Pentru sporul de noxe (condiții nocive de muncă), entitatea (Metrorex) nu a prezentat o listă cu locurile de muncă pentru care se acordă acest spor.

În același document se preciza faptul că plata sporului de metrou nu s-a realizat, în unele cazuri, în conformitate cu drepturile salariale stabilite prin contractele individuale de muncă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.