Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Spune-mi cum o duc femeile ca să îți spun dacă este pace în țara ta

fp world peace

fp world peaceModul în care sunt tratate femeile constituie cel mai bun predictor al stabilității unei țări, se arată într-o carte numită „Sexul și pacea mondială”.

Autorii au creat „cea mai largă bază de date” pe această temă și au observat o corelație puternică între nivelul de siguranță din fiecare stat și tratamentul aplicat femeilor. Conform observațiilor lor, tratamentul femeilor este un predictor mai bun al stabilității decât nivelul economic, starea democrației sau identitatea etnică și religioasă.

41OabuD+dpL._SX359_BO1,204,203,200_Într-un articol în Foreign Policy, Paul McLeary, unul dintre autori, caută să sugereze existența unei legături cauzale

„Să ne uităm la efectele avortului selectiv (preferința pentru copii bărbați, n. red.) și ale poligamiei. Ambele contribuie la crearea unei clase inferioare de tineri adulți care nu au nici un rol recunoscut în societate pentru că nu vor deveni niciodată capi de familie(...). Nu este surprinzător că vedem o creștere a numărului de crime, furturi și cazuri de contrabandă, (infracțiuni) prin care tinerii caută să își îmbunătățească șansele pe piața matrimonială.”

Mergând mai departe McLeary sugerează diverse politici pentru îmbunătățirea situație femeilor ca o soluție pentru problemele de politică externă a americii încheind pe un ton poetic:

„Dovezile sunt clare: Principala provocare a secolul 21 este de a elimina violența împotriva femeilor și a înlătura barierele care le împiedică să își dezvolte puterea, creativitatea și vocea. O pasăre cu o aripă frântă sau o specie cu unul din sexe rănit, nu se ridică niciodată. Știm asta.”

Adevărul este, însă, că nu știm. O parte din modalitățile prin care o mai bună situație a femeilor duce la promovarea păcii sunt plauzibile (deși, din câte îmi dau seama, nestate). Dar trebuie să gândim și în sens invers. Într-o societate violentă și sub un stat slab femeile sunt printre cele mai lovite, dată fiind slăbiciunea fizică și expunerea la violență domestică departe de ochii autorităților. Prin urmare, într-adevăr, o societate în care femeile sunt bine tratate trebuie să fie pașnică și să aibă un stat de o minimă eficiență.

Dar simpla îmbunătățire a situației  femeilor nu garantează o societate mai pașnică. Nu există fum fără foc, spune proverbul. Dar dacă instalăm un filtru care absoarbe fumul, asta nu înseamnă că și focul a dispărut.

amazonCartea este disponibilă pe Amazon, deocamdată doar informat electronic deoarece ediția tipărită s-a epuizat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.