Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sputnik V ar produce mai mulți anticorpi împotriva Omicron decât Pfizer (studiu)

vestidinrusia.ro
Sputnik V covid vaccin

Un studiu preliminar de mică amploare, realizat în laborator, a arătat că nivelurile de anticorpi neutralizanţi dezvoltaţi împotriva variantei Omicron de persoanele vaccinate cu serul anti-COVID-19 rusesc Sputnik V nu scad la fel de mult ca nivelurile similare care sunt induse de vaccinul Pfizer-BioNTech, informează Reuters.

Acest studiu ruso-italian, finanţat de Fondul rus de investiţii directe, care comercializează vaccinul Sputnik V în străinătate, a comparat eşantioane de plasmă prelevate de la persoane vaccinate cu diverse seruri anti-COVID-19.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Institutul Spallanzani din Italia şi de la Institutul Gamaleya din Moscova.

Potrivit autorilor studiului, eşantioanele recoltate la un interval de 3-6 luni după administrarea celei de-a doua doze de vaccin au arătat că nivelurile de anticorpi detectate la persoanele vaccinate cu două doze de vaccin Sputnik V erau mai rezistente la Omicron decât cele observate la persoanele vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech.

Cercetarea a fost realizată pe 51 de persoane care au primit două doze de vaccin Sputnik V şi 17 persoane vaccinate cu două doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech.

"Astăzi, necesitatea vaccinării cu cea de-a treia doză ("booster") este evidentă", au declarat autorii acestui studiu, ale cărui rezultate au fost publicate pe 19 ianuarie.

Studiul preliminar, care urmează să fie examinat de alţi cercetători independenţi (procedura "peer-review" - n.r.), a arătat că anticorpii neutralizanţi specifici împotriva Omicron au fost detectaţi în plasma recoltată de la 74,2% dintre persoanele vaccinate cu Sputnik V şi la 56,9% dintre persoanele vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech.

Un studiu preliminar realizat de Institutul Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul Sputnik V, a arătat că o doză "booster" a vaccinului Sputnik Light induce o reacţie imunitară mai puternică împotriva variantei Omicron decât schema iniţială cu două doze a vaccinului Sputnik V.

Varianta Omicron a ridicat numărul cazurilor de COVID-19 la niveluri record în mai multe ţări din Europa Occidentală şi în Statele Unite. Această variantă a început abia de curând să se răspândească în Rusia, unde numărul total al cazurilor de COVID-19 la nivel naţional a ajuns marţi la 38.850, în creştere faţă de ziua precedentă, când numărul infectărilor a fost de 33.899.

Rusia a confirmat în mod oficial până acum puţin peste 1.600 de infectări cu varianta Omicron şi şi-a mobilizat sistemul de sănătate pentru a limita creşterea numărului de cazuri de COVID-19, însă autorităţile sanitare au anunţat că numărul infectărilor provocate de Omicron este în realitate mult mai mare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.