Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SPV-ul cu Iranul va fi operațional din noiembrie, cosideră Federica Mogherini

UE iran

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene, Federica Mogherini, a declarat miercuri la New York că aşa-numitul "vehicul special" (Special Purpose Vehicle, SPV) pentru facilitarea tranzacţiilor cu Iranul ar putea funcţiona înainte de începutul lui noiembrie, informează Reuters preluată de Agerpres.

Rolul SPV este de a permite comerţul cu Iranul în ciuda sancţiunilor impuse de Statele Unite.

Întrebată dacă retragerea SUA din acordul nuclear cu Teheranul ar putea periclita statutul dolarului ca valută de rezervă, în contextul SPV, Mogherini a răspuns că "este încă un stadiu iniţial, dar acesta ar putea fi rezultatul. Cu siguranţă, ne-a făcut pe noi şi pe cei din alte părţi ale lumii să ne întrebăm ce fel de autonomie (financiară) avem".

Unii diplomaţi europeni au descris SPV ca o modalitate de creare a unui sistem de barter similar celui folosit de Uniunea Sovietică în timpul războiului rece, prin care s-ar putea face schimb de petrol din Iran contra mărfuri europene, fără a se recurge la bani.

SPV a fost prezentat luni seara de către UE la finalul unei reuniuni cu Iranul, China şi Rusia, cu prilejul Adunării Generale a ONU de la New York. Marţi, secretarul de stat american, Mike Pompeo, s-a declarat "deranjat şi profund dezamăgit" de anunţul privind un mecanism european menit să permită ţărilor şi companiilor străine să ocoloească sancţiunile Statelor Unite contra Iranului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.