Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sri Lanka:Premierul preia Ministerul Finanţelor, crucial pentru a scoate ţara din grava criză economică

Operation World
Sri Lanka

Premierul srilankez Ranil Wickremesinghe a preluat miercuri Ministerul Finanţelor, un minister crucial pentru a scoate această ţară din cea mai gravă criză economică din istoria sa, informează AFP, potrivit Agerpres.

Biroul preşedintelui Gotabaya Rajapaska a anunţat că Wickremesinghe a depus jurământul în calitate de ministru al finanţelor, la două săptămâni după ce a fost invitat să formeze un "guvern de uniune" în urma demisiei predecesorului său Mahinda Rajapaksa.

Această numire pune capăt celor două săptămâni de discordie între partenerii coaliţiei pentru acest post hotărâtor pentru negocierile dintre Sri Lanka şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), în vederea unui eventual plan de salvare, potrivit unor surse politice.

"Partidul preşedintelui vroia portofoliul Finanţelor, însă premierul (Wickremesinghe) a insistat să-l păstreze pentru a scoate ţara din haosul economic", a declarat pentru AFP un responsabil politic implicat în proces.

Din lipsă de valută, statul insular nu îşi poate plăti datoria externă de 51 de miliarde de dolari şi nu îşi mai poate finanţa importurile.

Sri Lanka, ţară cu 22 milioane de locuitori, suferă de luni de zile de penurii de carburant, de produse alimentare şi medicamente şi se confruntă cu lungi pene de curent zilnic şi cu recorduri de inflaţie.

Noul premier, Ranil Wickremesinghe, care a preluat conducerea guvernului pe 12 mai, a îndemnat săptămâna trecută populaţia să "suporte cu răbdare următoarele luni". "Ele vor fi cele mai grele din viaţa noastră", a atenţionat el.

Predecesorul său, Mahinda Rajapaksa, fratele preşedintelui srilankez Gotabaya Rajapaksa, a fost constrâns să demisioneze pe 9 mai, după ciocniri sângeroase care s-au soldat cu cel puţin nouă morţi şi peste 200 de răniţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.