Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI, nou motiv de contre în presă: Radu Tudor, răspuns pentru Dan Andronic

sri

Antena 3 a prezentat duminică seara, în exclusivitate, raportul SRI pe anul 2014. A doua zi, proprietarul cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, acuza SRI că a "scurs" un document de o asemenea importanţă către Antena 3, iar televiziunea lui Dan Voiculescu ar avea o legătură specială cu Serviciul. Jurnalistul Radu Tudor lămureşte problema pe blogul personal: documentul era public pe site-ul Camerei Deputaţilor de mai multe zile.

Vezi şi: Raport SRI: Zeci de mii de interceptari in 2014. Cate a cerut DNA

"1. Documentul SRI a fost depus la Parlament. El este unul public, nesecret. A fost trimis de la SRI pe 2 Iulie 2015 catre conducerea Camerei Deputatilor. Fiind vacanta parlamentara, documentul a fost programat pentru discutie in Comisia de control a SRI pentru luna septembrie.

2. Comisia de control a SRI a dezbatut Raportul SRI pe 2014 si a intocmit un raport pe data de 8 Septembrie 2015, contrar celor afirmate de Dan Andronic in articol.

3. Dupa Comisia de control, documentul a urmat traseul legal catre Biroul Permanent al Camerei. La data de 16 septembrie, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor l-a luat in discutie si la propunerea Comisiei de control, urmeaza sa stabileasca data in care Raportul SRI pe 2014 poate fi dezbatut in plen. Data se stabileste functie de programul senatorilor si deputatilor, de comun acord cu directorul SRI, care prezinta raportul.

4. Din 2 iulie pina in 4 octombrie, documentul nefiind secret si depus la Parlament, el a putut fi accesat de jurnalistii interesati de tematica securitatii nationale. Pentru ca urmaresc in mod constant activitatea serviciilor de informatii, a Ministerului Apararii si a Ministerului Afacerilor Interne, monitorizez si site-ul Camerei Deputatilor – comisiile de aparare si cele de control SRI si SIE. Aceasta e o investigatie jurnalistica banala, o documentare simpla pe care multi jurnalisti de azi nu o mai fac, fiindu-le mai usor sa presupuna existenta unor asa zise relatii subterane ce stau la originea procurarii unor documente atunci cand pierd o exclusivitate in mediul concurential de presa.
Daca e din iulie la Parlament si poate fi accesat, e firesc sa fie dezbatut documentul inainte prezentarii de catre directorul SRI. Si motiunile de cenzura sunt accesibile si supuse dezbaterii publice cu mult timp inainte de a fi citite de la tribuna parlamentului. Si alte documente la fel afisate pe site.

5. Pe site-ul Camerei Deputatilor – www.cdep.ro – a fost publicat la finalul lunii septembrie programul Biroului Permanent si continutul sedintelor acestui for. In dreptul zilei de 16 septembrie figurau pe ordinea de zi si cele doua documente : Raportul SRI pe 2014 si Raportul Comisiei de control parlamentar. Fiind in format pdf, le-am descarcat.  http://www.cdep.ro/bp/sedinte2015.ordinezi?ids=1033.  Fac acest lucru in mod constant de cel putin 10 ani de cand site-ul Camerei Deputatilor a fost modernizat si ofera posibilitatea verificarii activitatii parlamentare.

6. Asadar, pentru lamurirea lui Dan Andronic si a Evenimentului zilei (a caror curiozitate fireasca privind provenienta unei exclusivitati jurnalistice o inteleg) raspunsul e foarte clar : nu e de la SRI, nu e de la senatorul Daniel Savu. E de pe internet. http://www.cdep.ro/bp/docs/F-362277298/RaportSRI2014.pdf", scrie Radu Tudor pe blog.

Vezi şi: SEMNAL DE ALARMA. SRI: Riscul de atacuri asupra Romaniei a CRESCUT

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.