Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SRI, vizat de un proces în dosarul Hexi Pharma

SRI

Societatea Academică din România a depus o plângere prealabilă şi o reclamație administrativă împotriva Serviciului Român de Informații deoarece acesta a refuzat pe motive neîntemeiate desecretizarea informărilor pe care le-a trimis în legătură cu Hexi Pharma și infecțiile nosocomiale din spitale.

România Curată solicitase SRI atât desecretizarea informărilor legate de cazul Hexi Pharma, infecțiile nosocomiale și nereguilile constatate în sistemul sanitar, cât și publicarea informărilor făcute diferiților beneficiari.

Marea EPURARE continuă: Erdogan își extinde tentaculele până în Arabia Saudită

Cererile au fost întemeiate pe prevederile din legea nr. 182/2002 privind informațiile clasificate și ale Legii nr. 544/2001, coroborate cu prev. Legii nr.554/2004.

Răspunsul primit era nesemnat și neasumat de vreo persoană fizică. Acesta era motivat prin prevederile Art. 10, 11, 12 și 13 din Legea nr. 51/1991, precum și pe prev. Art. 20., al. 1 și Art. 23. din HG nr. 585/2002.

Marea Britanie nu renunţă la 'rolul său conducător' în Europa. Mesajul liderului pro-Brexit

Lovitură de TEATRU: Actorii părăsesc scena UNPR

”Cazul Hexi Pharma, precum și cazurile de infecții nozocomiale sunt de mai multă vreme în centrul atenției publice, și fără doar și poate, fenomenele arătate reprezintă un pericol la sănătatea publică”, transmite România Curată.

În opini acestora, dacă nu se ajunge la o declasificare a informărilor transmise de Serviciu, se poate ajunge la una din două concluzii: fie SRI nu a urmărit fenomenului, deci nu a informat instituțiile abilitate pentru a lua măsuri, fie SRI a trimis informări, dar destinatarii nu au luat măsurile necesare, facilitând astfel practicile penale, poate favorizând chiar făptuitorii.

Prin menținerea clasificării, destinatarii sunt protejați de o eventuală răspundere.

Conform avocaților SAR, prin art.24 al.5 din Legea nr.182/2002 privind informațiile clasificate se prevede în mod expres că se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public. Principiul este reluat și în art.30 din lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.