Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stânga e foarte aproape de a pune mâna pe putere în Spania

PP spania

Socialiştii spanioli vor relua negocierile cu stânga radicală Podemos pentru alcătuirea unui guvern de coaliţie, discuţii ce au fost întrerupte după ce liderul socialist, Pedro Sánchez, a încheiat un acord cu liberalii din Ciudadanos, înţelegere care însă nu l-a ajutat să-şi treacă guvernul prin parlament şi astfel s-a prelungit criza politică ce a urmat alegerilor din luna decembrie care au condus la un parlament foarte fragmentat.

Sanchez şi liderul Podemos, Pablo Iglesias, au avut miercuri o convorbire telefonică în urma căreia şi-au afirmat 'deplina voinţă' de a relua dialogul care să permită deblocarea negocierilor pentru formarea unui guvern de coaliţie, iar discuţiile directe între ei vor începe săptămâna viitoare. Deşi au ieşit pe primele două locuri în alegerile din luna decembrie, cu 29% şi respectiv 22% din voturi, Partidul Popular (PP) şi Partidul Socialist (PSOE) au obţinut un rezultat mult inferior celui din legislativele precedente, aceste două formaţiuni tradiţionale pierzând voturi în favoarea Podemos şi Ciudadanos, partide noi pe scena politică spaniolă.

Liderul PP, premierul în exerciţiu Mariano Rajoy, a insistat după alegeri să fie reînvestit. Totuşi, atunci când regele Felipe i-a cerut să formeze noul executiv, el a declinat oferta, admiţând că nu este sprijinit de o majoritate parlamentară. Prin urmare, pe 1 februarie regele l-a desemnat pe Sanchez să încerce alcătuirea unui guvern de coaliţie. Dar el a eşuat în acest demers, iar guvernul minoritar pe care l-a propus, sprijinit doar de formaţiunea Ciudadanos, a picat la vot în Parlament pe 2 martie. Constituţia spaniolă prevede că dacă la două luni după primul vot în Parlament nu se reuşeşte învestirea unui guvern, vor fi convocate alegeri anticipate. Acum regele Felipe trebuie să propună un nou candidat care să încerce formarea unei majorităţi, dar el a anunţat că va mai acorda ceva timp liderilor politici să exploreze perspectivele unei coaliţii înainte de a decide pe cine va desemna. Totuşi, chiar dacă Sanchez şi Iglesias vor ajunge la un acord pentru alcătuirea unei coaliţii a stângii, din care pe lângă PP şi Podemos să mai facă parte şi celelalte două formaţiuni de stânga (partidul ecologist-comunist Stânga Unită şi Compromis, partidul regionalist al Valenciei) nici o astfel de coaliţie nu ar avea majoritatea absolută în legislativ.

Dar şi actualul premier conservator, Mariano Rajoy, a sugerat că nu a renunţat la ideea de a forma guvernul, deşi el pare să aibă şanse şi mai mici de crea o majoritatea, partidul său fiind în plus tot mai afectat de scandalurile de corupţie, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.