Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stare de urgență în Vanuatu: Autoritățile ordonă evacuarea insulei Ambae ca urmare a erupției vulcanului Manaro Voui

www.anywhere.com
vulcanul fuego guatemala

Autorităţile din Vanuatu au ordonat joi evacuarea masivă şi obligatorie a insulei Ambae, unde a fost declarată stare de urgenţă ca urmare a erupţiei vulcanului Manaro Voui, potrivit mass-media locale citate de EFE şi AFP, scrie agerpres.ro

"Vieţile oamenilor din Ambae sunt pentru noi o prioritate", a declarat premierul acestui arhipelag din sudul Pacificului, Charlot Salwai, ordonând evacuarea obligatorie care trebuie încheiată până la 6 octombrie, notează ziarul Vanuatu Daily Post. 

Vulcanul, a cărui alertă a fost ridicată la categoria 4 din 5, continuă să arunce pietre, gaz vulcanic, ploaie acidă şi cenuşă peste Ambae, unde se estimează că trăiesc aproximativ 8.000 de persoane, potrivit Centrului pentru Gestionarea a Pericolelor din Vanuatu. 

Potrivit Daily Post, 35 de centre de adăpost au fost înfiinţate în vestul şi estul insulei, însă acestea sunt supraaglomerate, iar sinistraţii sosesc în continuare. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat miercuri că autorităţile iau în considerare solicitarea sprijinului altor ţări, dacă erupţia se înrăutăţeşte. 

Vulcanul, cunoscut şi sub numele de Lombenben şi înalt de 1.500 de metri, este activ de câteva săptâmâni, însă sâmbătă a început brusc să arunce cenuşă şi lavă în miezul nopţii. 

Potrivit coordonatorului în caz de dezastre pentru provincia Penama, Manuel Ure, miercuri, persoanele din centrele de adăpost aveau nevoie disperata de apă, produse sanitare şi de igienă. 

Guvernul din Vanuatu a declarat stare de urgenţă, punând la dispoziţie circa 2 milioane de dolari pentru consumabile şi alte tipuri de asistenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.