Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Starea copilului ajuns în comă după o anestezie într-un cabinet stomatologic

diabetesdaily.com
copil spital

Copilul de patru ani și opt luni, ajuns în comă la spital după ce a fost anesteziat într-un cabinet stomatologic din Pitești, se află în stare critică, potrivit stirileprotv.ro.

Inițial, după sedare, băiatul a intrat în stop cardio-respirator și a fost resuscitat, apoi transportat în București, unde medicii se luptă să îl salveze.

Clinica respectivă nu avea aviz pentru anestezie generală, spun inspectorii Direcției de Sănătate Publică din Argeș.

Mai multe anchete au fost începute în acest caz, iar ministrul Sănătății a cerut că toate cabinetele stomatologice să fie verificate.

Băiatul de 4 ani și 8 luni a fost dus, luni, de părinți la clinica din Pitești pentru o intervenție stomatologică. În urmă cu trei săptămâni, la o consultație, medicii au spus că are nevoie de o intervenție în care să fie tratate câteva carii complicate. Procedura ar fi presupus și scoaterea nervului și ar fi fost dureroasă fără anestezie.

Reprezentanții clinicii susțin că le-ar fi recomandat părinților să aleagă anestezia locală, dar ei ar fi cerut anestezie generală. Procedura a fost realizată de un medic primar de anestezie și terapie intensivă care avea contract cu cabinetul.

Adrian Dinulescu, medic anestezist: „La 45 de minute de la inducție a apărut o instabilitate hemodinamică majoră, cu tahicardie severă, complicată cu stop cardiorespirator. Am intervenit imediat, solicitând în timpul manevrelor de resuscitare și ajutorul ambulanței specializate, pentru siguranță acestui pacient”.

În urma apelului la 112 dat de o asistentă, ambulanța l-a transportat pe băiat la secția de pediatrie a Spitalului Județean din Pitești.

Aida Enescu, medic al Spitalului Județean Argeș: „A fost echilibrat, s-au recomandat consultațîi imagistice de înaltă performanță și probe de sânge”.

Citește și: Fostul șef al Senatului Teodor Meleșcanu, așteptat la DNA

Peste noapte, a fost transferat la Spitalul Grigore Alexandrescu din București.

Starea băiețelului este critică. Este internat în secția de terapie intensivă, intubat și ventilat mecanic. Medicii fac tot posibilul să îi saleveze viața, dar deocamdată rămân rezervați.

Anchete deschise în Argeș

În Argeș au fost deschise mai multe anchete. Una este a poliției, care s-a sesizat și a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

Agent șef principal Florin Popa, purtător de cuvânt IPJ Argeș: „Au fost audiate toate persoanele implicate și au fost ridicate mai multe materiale de la cabinetul stomatologic”.

Cercetări fac și cei de la Colegiul Medicilor Stomatologi Argeș și Colegiul Medicilor Argeș. Cei din urmă trebuie să stabilească dacă anestezistul a respectat protocolul, așa cum susține.

Specialiștii spun că administrarea anesteziei generale trebuie să țînă cont de reguli foarte clare. Doar medicul anestezist poate efectua procedura, iar spațiul în care are loc trebuie să fie dotat corespunzător.

Anestezistul de la Pitești susține că a respectat întocmai procedura.

Adrian Dinulescu, medic anestezist: „Dozele folosite au fost bine adapatate pentru kilogramele pacientului. Pe tot parcursul intervenției am fost în cabinet și am urmărit toată desfășurarea actului medical”.

Reprezentanțîi Direcției de Sănătate Publică Argeș spun însă că în cabinetul stomatologic nu ar fi trebui să se facă anestezii medicale și i-au amendat pe administratori cu 20.000 de lei. 
Dr. Sorina Octavia Hontaru: „Nu aveau obiectul de activitate anestezie. Ei nu trebuiau să facă anestezie generală, conform actelor depuse la noi”.

Reprezentanții clincii susțin, însă, că fac astfel de tratamente din anul 2018, când au început colaborarea cu medicul anestezist, iar clinica ar avea autorizație pentru așa ceva.

Ministrul Sănătățîi, Victor Costache, a cerut că toate cabinetele stomatologice să fie verificate, pentru că, spune el, clinica din Pitești nu ar fi singura în care se fac, ilegal, astfel de proceduri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.