Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Starea de sănătate a Marinikăi Tepic, lider de opoziție sârbă de origine română, se agravează în timpul grevei foamei

Pixabay
serbia

Marinika Tepic, o figură importantă a principalului partid de opoziţie din Serbia şi care provine dintr-o familie de români din Pancevo, a promis marţi că va continua greva foamei, gest pe care îl face pentru a protesta faţă de frauda electorală, neţinând cont de sfatul medicilor. Aceştia au constatat o deteriorare a stării sale de sănătate, după nouă zile de când nu mănâncă, relatează Reuters.

Alianţa de opoziţie Serbia împotriva Violenţei, care s-a clasat pe locul al doilea la alegerile generale de la începutul acestei luni, a acuzat Partidul Progresist Sârb (SNS), partid populist aflat la putere, de fraudă electorală pe scară largă, ceea ce autorităţile neagă.

Marinika Tepic, care a intrat în greva foamei împreună cu cinci colegi în urma votului, face de două ori pe zi perfuzii intravenoase în urma deteriorării stării sale de sănătate, constatate luni, potrivit news.ro.

Într-un interviu, ea a declarat pentru Reuters că aştepta marţi o echipă de medici, dar că intenţionează să respingă orice recomandare medicală în sensul de a pune capăt protestului său. "Probabil că îmi vor cere să opresc greva foamei, dar le voi cere să ajute ca această luptă să continue", a declarat Tepic. "Aceasta este lupta pentru libertatea noastră", a punctat ea.

Greviştii foamei stau în interiorul biroului Comisiei Electorale de Stat, o clădire din centrul Belgradului care a găzduit cândva Parlamentul.

 

Vorbind despre propriii săi copii, Tepic a izbucnit în lacrimi. "Le spun că într-o zi nu le va mai fi ruşine", a spus ea. "Trebuie să asigurăm o ţară mai bună pentru copiii noştri", explică ea.

Tepic a acuzat autorităţile că au inclus persoane decedate pe listele electorale şi că au adus alegători din Bosnia şi Kosovo.

"Solicităm o misiune internaţională care să efectueze o revizuire a întregului proces electoral", a declarat ea. "Vrem ca alegerile să fie anulate şi să se organizeze altele noi în 5-6 luni, dar în condiţii mai bune", arată Marinika Tepic.

SNS a obţinut 46,72% din voturi la alegerile parlamentare anticipate, potrivit rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale de Stat. Alianţa de opoziţie Serbia împotriva Violenţei s-a clasat pe locul al doilea, cu 23,56% din voturi, iar Partidul Socialist din Serbia pe locul al treilea, cu 6,56%.

Lunea trecută, o misiune internaţională de monitorizare a alegerilor a declarat că partidul de guvernământ a obţinut un avantaj incorect prin părtinire mediatică, influenţa necorespunzătoare a preşedintelui Aleksandar Vucic şi nereguli la vot, cum ar fi cumpărarea de voturi.

Serbia Împotriva Violenţei a organizat proteste zilnice în faţa Comisiei Electorale pentru a contesta rezultatele alegerilor. Duminică seara, protestul a devenit violent, iar 38 de persoane au fost reţinute de poliţie.

"Plângerile referitoare la neregulile electorale trebuie să fie investigate şi abordate în mod corespunzător", a declarat marţi Comisia Europeană într-un comunicat. "În timp ce dreptul la demonstraţii paşnice trebuie respectat, violenţa nu este o soluţie şi este inacceptabilă; acţiunea poliţiei trebuie să fie proporţională şi să respecte drepturile fundamentale în cadrul statului de drept. UE îndeamnă la calm şi dialog", a transmis Bruxelles-ul, Serbia fiind în proces de negociere a aderării sale la Uniunea Europeană.

Marinika Tepic (născută Ciobanu) are 49 de ani şi este fostă jurnalistă. Născută într-o familie de etnici români din Pancevo, Tepić a absolvit Universitatea din Belgrad în 1995. Ea a lucrat mai întâi ca învăţătoare, iar mai târziu ca jurnalistă la Radio 021, Danas şi Libertatea. Tepić a intrat în politică în 2008 şi a devenit o figură proeminentă în opoziţia faţă de preşedintele Aleksandar Vucic şi faţă de Partidul Progresist Sârb (SNS) al acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.