Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Starea de urgență a fost prelungită în Republica Moldova

Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Moldovei

Parlamentul Moldovei a prelungit cu 30 de zile starea de urgență, decizia fiind luată vineri la cererea Guvernului Recean care invocă riscul destabilizării Republicii Moldova, acțiunile în acest sens fiind dirijate de Kremlin.

Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a prezentat argumentele privind prelungirea stării de urgență în plenul Parlamentului, după ce în data de 22 noiembrie Guvernul a aprobat proiectul.

,,Se referă la riscurile asociate în mare parte cu războiul din țara vecină. Autoritățile naționale, în continuare, trebuie să ia în calcul orice scenariu în legătură cu evoluția acțiunilor militare, implicarea factorului extern, precum și potențiale consecințe ale acestora asupra Republicii Moldova. Potrivit informațiilor furnizate de către serviciile abilitate a țării există probabilități înalte ca pe parcursul sezonului rece să se intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, inclusiv cu drone. Efectele acestora ar putea afecta livrările de energie electrică în Republica Moldova în condițiile în care o parte din infrastructura de transport a energiei electrice este interconectată cu rețelele ucrainene și infrastructura Centralei de la Cuciurgan”, a declarat șeful Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

60 de parlamentari și-au dat votul pentru prelungirea stării de urgență, hotărârea intrând în vigoare în data de 1 decembrie.

,,În nota informativă a proiectului se mai menționează că, în continuare, se atestă implicarea factorului extern rus în tendințele de destabilizare a Republicii Moldova. De asemenea, în contextul activizării eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova și de susținere a politicii de securitate și de apărare comună a UE, se mențin premisele unor răspunsuri asimetrice și neproporționale asupra principalelor segmente strategice vulnerabile din țara noastră, prin intermediul operațiunilor informativ-subversive ale serviciilor speciale ruse”, reiterează responsabilii Legislativului moldovean.

Prelungită de nenumărate ori

Statul vecin se află în stare de urgență din 24 februarie 2022, zi în care Rusia a invadat Ucraina. De atunci și până acum, aceasta a fost prelungită de mai multe ori.

Potrivit actului, pe durata stării de urgență, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale pot emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, agenți economici, instituții publice, dar și pentru cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați pe teritoriul țării.

,,De la declararea stării de urgență și până în prezent, Comisia pentru Situații Excepționale a adoptat 94 de dispoziții în funcțiE de evoluția situației și necesitățile de intervenție. O bună parte dintre normele derogatorii aprobate de Comisie de la declararea stării de urgență și până în prezent au fost transpuse deja în acte normative”, a conchis șeful MAI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.