Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Starea sistemului medical din România este la fel de înspăimântătoare ca și coronavirusul (analiză Bloomberg)

Inquam Photos / Octav Ganea
coronavirus monitorizare ATI spital

Starea sistemului medical din România este la fel de înspăimântătoare ca și coronavirusul, scrie Bloomberg. Deși nu suntem singurii care luptăm cu epidemia, avem o rată a infectărilor neobișnuită în unitățile medicale, iar pe măsură ce presiunea asupra acestuia crește, medicii demisionează.

Vezi și: VEȘTI BUNE Numărul cazurilor noi de infectare cu coronavirus este mai mic decât cel de sâmbătă: Bilanțul național a ajuns la 3.864

”Cu siguranța nu există în Uniunea Europeană vreun loc într-o stare mai proastă, în care poate să lovească pandemia. România cheltuiește pentru sistemul de sănătate mai puțin decât oricare alt stat membru, are ce mai mare rată a mortalității cauzate de boli cronice și una din cele mai mici speranțe de viață. Guvernul a construit un singur nou spital în ultimele trei decenii”, scrie Bloomberg.

Bloomberg exemplifică dezastrul din sănătate din România cu două cazuri din ultimii azni, femeia incendiată pe masa de operație și scandalul dezinfectanților falsificați.

”Trebuie să ne gândim că evoluția viruslui este departe de a-și atinge vârful. Iar sistemul va ajunge la nivelul maximum de rezistență mai repede decât în alte țări.” A declarat Vlad Mixich pentru Bloomberg.

România a aplicat rapid metode de distanțare socială atunci când a izbucnit epidemia. Are până acum 3.864 de persoane infectate și 148 de morți la o populație de 19 milioane de locuitori. Mai mult de 1200 de cazuri au fost înregistrate doar la Suceava, inclusiv peste 200 de cadre medicale.

Unul din medicii din spital a povestit că a fost nevoit să dea peste 50 de telefoane pâbă a găsit un epidemiolog atunci când a avut primele cazuri.

Citește și: Un fost șef SIE a făcut totul public! Atac devastator la un deputat USR, pe tema pensiilor speciale: Egali eram în comunismul acela după care tânjiți dvs

”Primeam o mască pe zi, unii dintre colegii mei nici atât. Unii pacienți au fost eliberați fără să fie testați. Unii au fost testați pozitiv după ce au murit. A fost un lanț de decizii proaste”, a povestit Mircea Dinu Bordiniuc.

România are cel mai mare procent de cadre medicale infectate din țările afectate de pandemie, de 16%. Medicul sucevean spune că riscul nu a fost luat în serios, iar pentru ca scenariul să nu se repete și în alte spitale, este nevoie de testarea personalului sanitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.