Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul român anunță confiscarea profiturilor 'incorecte': anunț de ultimă oră de la preşedintele Consiliului Concurenţei

FINACO
profit calcule impozite

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a declarat, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit News Tv, despre legea pentru combaterea speculei, la care se lucrează în Executiv, că este o lege necesară, pentru că ne-am lovit de probleme de genul acesta şi în perioada pandemiei. El precizează că s-au inspirat de la americani, care au astfel de legislaţie din timpul Războiului Rece, şi a anunţat că vor introduce şi confiscarea profiturilor incorecte, pe lângă amenzi, dar în Parlament, prin lege, nu în Ordonanţa de urgenţă, informează News.ro.

Întrebat dacă este posibibilă această lege a combaterii speculei, Bogdan Chiriţoiu a declarat: ”Da, este necesară pentru că ne-am lovit de probleme de genul acesta şi în perioada pandemiei”.

Chiriţoiu a precizat că, la vremea respectivă, au crescut preţurile la măşti şi la dezinfectant, pe fondul panicii, a cererii crescute.

”Până la un punct e norrmal, dar când ai preţuri de zeci sau o sută de ori, nu mai e vorba de o eficienţă economică de un semnal de preţ, ci vorbim mai degrabă de nişte oameni care vor să câştige prea uşor nişte bani, şi evident că această lege este necesară”, a arătat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu a menţionat că nu va fi simplu să fie pusă în practică o astfel de lege, pentru că în Europa nu există legislaţie în acest sens.

”Ne-am inspirat de la americani care au această legislaţie de pe vremea Războiului Rece, au folosit-o în pandemie. (..) E bine să avem acest intrument pentru situaţii excepţionale”.

Despre sancţiuni, Bogdan Chiriţoiu a afirmat că doresc să meargă pe amenzi mai mici, dar ”vom introduce şi confiscarea profiturilor incorecte”. El a arătat că această confiscare nu va fi introdusă în Ordonanţa la care lucrează Guvernul, ci prin lege, în Parlament.

Întrebat dacă în cazul exploziei preţurilor la combustibili a fost un comportament de speculă, preşedintele Consiliului Concurenţei a spus că poate spune că da şi nu.

El a explicat că nu a fost specuală pentru că preţurile cresc nu numai în România ci în toată Europa.

”Suntem integraţi cu UE că nu e posibil să crească la ei şi să nu crească şi la noi. Mergem în tandem cu ei, o creştere a de preţuri nu e vina nimănui din România, avem de-a face cu un val inflaţionist, care merge în pas cu Europa”, a mai spus Chiroţiu, precizând că, în opinia sa, cauza principală este războiul din Ucraina şi faptul că Rusia scumpeşte energia, iar această creştere ne afectează direct.

”Nu e vina nimănui din România şi este legat de comportamentul Rusiei care vrea să şantajele Europa ”, a mai afirmat Chiroţoiu.

El a menţionat că poate spune că este speculă ceea ce s-a întâmplat cu preţul la combustibili pentru că pot apărea nişte comportamente speculative, şi să se profite pentru a creşte preţurile mai mult.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.