Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele baltice se înarmează masiv. Estonia va comanda 'muniţii rătăcitoare'

radiochisinau.md
Letonia Estonia Lituania

Estonia va comanda o "cantitate semnificativă" de muniţii de tipul dronelor kamikaze, cunoscute şi ca "loitering munitions" (muniţii rătăcitoare), a anunţat sâmbătă ministerul apărării de la Tallinn, scrie Agerpres.

Cantitatea nu a fost precizată, dar va fi una din cele mai mari din istoria ţării.

Dronele respective aşteaptă în zbor identificarea ţintei, apoi o atacă în picaj, cu viteză foarte mare, şi explodează la impact. Rolul lor - arată ministerul - este de a "creşte semnificativ capacitatea de tir indirect, ca o consecinţă a agresiunii ruse".

Ministrul american al apărării, Lloyd Austina, a insistat joi că Statele Unite sunt gata să apere la nevoie ţările baltice - Estonia, Letonia şi Lituania - şi îşi vor menţine prezenţa militară în regiune.

Avertismentul serviciilor de informații

Serviciul de Informaţi Externe al Estoniei a atenţionat miercuri că Rusia are încă puterea de a exercita "o presiune militară credibilă" asupra regiunii baltice

Membre ale NATO și UE, Estonia, Letonia şi Lituania, aşa-numitele state baltice, şi-au majorat substanţial cheltuielile pentru apărare ca răspuns la anexarea Peninsulei Crimeea în 2014 şi a invaziei declanşate de Moscova asupra Ucrainei, anul trecut.

"Rusia consideră statele baltice cea mai vulnerabilă parte a NATO, ceea ce ar face ca asupra lor să se concentreze presiunea militară în eventualitatea unui conflict NATO-Rusia", potrivit raportului, care atenţionează că prezenţa militară a Rusiei lângă frontierele statelor baltice ar putea fi reconstruită în patru ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.