Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele europene din Consiliul de Securitate condamnă ultimele tiruri nord-coreene

onu securitate

Belgia, Estonia, Franţa, Germania şi Marea Britanie, membri europeni ai Consiliului de Securitate, au denunţat marţi ultimele tiruri de rachete nord-coreene într-un comunicat dat publicităţii la finalul unei videoconferinţe neoficiale a celei mai înalte instanţe a ONU, notează AFP preluat de agerpres.

"Condamnăm aceste acţiuni provocatoare", se afirmă în document, subliniind că aceste ţări, cărora li s-a alăturat Polonia, fostă membră a Consiliului, "sunt profund preocupate de testele de rachete, utilizând tehnologia balistică, efectuate de Coreea de Nord la 2, 9, 21 şi 29 martie".

Coreea de Nord, ale cărei discuţii cu Statele Unite sunt în impas, a testat duminică lansatoare de rachete multiple de "calibru foarte mare".

Din mai 2019, Phenianul a desfăşurat "17 lansări" de rachete, a reamintit comunicatul.

Membrii continentului european ai Consiliului de Securitate au răspuns sistematic de fiecare dată prin solicitări de reuniuni ale Consiliului de Securitate al ONU şi publicarea unei declaraţii de condamnare.

Statele Unite nu s-au opus niciodată acestei riposte diplomatice, fără a se alătură însă comunicatelor publicate de europeni.

Aceste lansări dovedesc continuarea, în pofida sancţiunilor internaţionale, a programului balistic de către Coreea de Nord, care nu şi-a oprit nici dezvoltarea programului său nuclear, a subliniat declaraţia europeană.

"Este vital ca (...) sancţiunile să rămână aplicate", a adăugat textul ca şi în trecut, în contextul în care din decembrie Rusia şi China încearcă să obţină relaxarea unora dintre acestea pentru ca populaţia nord-coreeană să supravieţuiască.

Reuniunea Consiliului solicitată de europeni şi publicarea declaraţiei lor au avut loc în ultima zi a preşedinţiei acestei instanţe exercitată în martie de China, primul aliat al Phenianului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.