Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele europene sunt în ALERTĂ: Încă o țară a depistat ouă contaminate cu insecticid

oua

Luxemburg a devenit joi cel mai recent stat din Uniunea Europeană afectat de scandalul ouălor contaminate cu insecticid, după ce lanțul de magazine Aldi a decis retragerea acestor produse de pe rafturi, dar și alte unități comerciale sunt afectate, au anunțat joi autoritățile, transmite RTE News.

Micul ducat devine al optulea stat afectat, după ce ouă contaminate cu o substanță toxică denumită fipronil au fost găsite în Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveția, Marea Britanie și Franța, scrie agerpres.ro.

Citește și: Anunț incendiar făcut de Volkswagen: Ce sumă uriașă oferă șoferilor care doresc să-și schimbe mașina

Polițiștii belgieni și olandezi au efectuat joi percheziții la sedii ale Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziților, precum și la potențiali furnizori.

Luxemburg a informat Comisia Europeană, care gestionează Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF) — instrumentul prin care se realizează un schimb de informatii între autoritățile naționale privind riscurile la adresa sănătății legate de alimente și furaje. Un stat membru al rețelei care identifică o problemă de sănătate informează restul rețelei RASFF privind produsul respectiv și măsurile luate pentru a ține situația sub control

Citește și: Televiziunile ar trebui să se cutremure! Ce lovitură le pregătește Facebook

Lanțul de magazine Aldi a retras produsele suspecte vândute în Luxemburg, dar "ouă contaminat au ajuns pe piața din Luxemburg", a anunțat Guvernul.

Luna aceasta, Aldi a informat că va retrage toate ouăle provenite din Olanda din magazinele sale din Germania.

Citește și: Olguța Vasilescu face marele anunț! Cum va arăta noua lege a pensiilor și ce corecții se vor face

De asemenea, testele au arătat "o cantitate redusă" de fipronil în ouăle vândute în lanțul de magazine Cactus din Luxemburg, ouă care proveneau din Olanda, a anunțat Guvernul.

Doi furnizori luxemburghezi de mâncare preparată, Caterman și Carnesa, au informat că au primit ouă de la o sursă contaminată din Belgia, dar produsele în care s-au folosit ouăle au fost retrase.

Citește și: BNR spune ADEVĂRUL despre programul Prima Casă – declarații șocante

"Prin urmare, nu mai sunt produse contaminate pe piață", a dat asigurări un purtător de cuvânt al Executivului.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriends, o societate specializată în eradicarea paraziților. Această societate ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanța activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obișnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările. Conform analizelor publicate, ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanță pe care a achiziționat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision.

Citește și: Dragoș Pătraru și Starea Nație pleacă de la Digi24! Cu ce altă televiziune a încheiat contract

Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantități mari de fipronil din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.