Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele membre UE au dezbătut problema respectării statului de drept în Polonia

comisia europeană

O majoritate a statelor membre ale Uniunii Europene au cerut marţi Comisiei Europene să continue dificilul dialog cu Polonia legat de controversata reformă a Tribunalului Constituţional implementată de guvernul de la Varşovia, relatează agenţiile AFP şi Reuters. De când acest guvern condus de partidul conservator Dreptate şi Justiţie (PiS) a preluat puterea, la sfârşitul anului 2014, el se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană pe tema statului de drept ca urmare a unor măsuri ce în opinia executivului comunitar pot afecta în special libertatea presei şi separaţia puterilor în stat. Această chestiune a fost dezbătută pentru prima dată între statele membre ale UE la reuniunea ministerială desfăşurată marţi la Bruxelles.

'O largă majoritate a statelor membre doresc să continuăm dialogul cu autorităţile poloneze', a declarat la finalul reuniunii prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, el cerând totodată guvernelor UE să se ocupe şi ele de acest subiect. 'Chiar am impresia că guvernul polonez este acum deschis dialogului' şi 'sunt convins că încă se pot realiza progrese', a adăugat Timmermans.

După ce executivul comunitar a lansat anul trecut în luna iunie o procedură pe tema respectării statului de drept în Polonia, pe 21 decembrie i-a dat guvernului de la Varşovia un termen de două luni pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituţional. Dar cu toate că guvernul polonez a răspuns în ultima zi a acestui termen şi a respins toate acuzaţiile, Comisia Europeană încă nu a pus în practică ameninţarea cu privire la adoptarea de sancţiuni. Aceste sancţiuni se referă în principal la suspendarea dreptului de vot al Poloniei, dar pentru aceasta este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre, iar premierul ungar Viktor Orban a anunţat că se va opune.

De altfel, şi la dezbaterea de marţi, Ungaria a sprijinit direct Polonia, care în timpul acestei discuţii a acuzat executivul comunitar că încearcă să-şi impună punctele de vedere prin 'diktat'. Germania, Franţa, Belgia, Olanda şi Suedia s-au numărat printre ţările care au sprijinit cel mai intens Comisia Europeană în acest demers legat de Polonia, în timp ce altele, cum ar fi Ungaria şi Cehia, au cerut să fie respectată 'suveranitatea' statelor membre, iar Marea Britanie a evitat criticile directe la adresa Poloniei, reprezentantul Londrei insistând la această reuniune asupra 'dreptului statelor membre de a-şi continua propria agendă democratică', anunţă agerpres.

Reprezentantul Poloniei a susţinut că în ţara sa statul de drept nu este ameninţat, dar că guvernul de la Varşovia este deschis dialogului însă 'fără să se pună în discuţie drepturile parlamentului'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.