Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UE pregătește al 11-lea pachet de sancțiuni pentru Rusia / Discuțiile se anunță 'încrâncenate'

lboro.ac.uk
sanctiuni rusia

Statele Uniunii Europene poartă miercuri o primă discuție cu privire la noile sancțiuni propuse în legătură cu războiul Rusiei din Ucraina, care ar viza firmele chineze și iraniene și ar permite reducerea exporturilor în țări terțe pentru încălcarea restricțiilor comerciale existente, informează Mediafax.

Discuțiile între trimișii UE încep la ora 08:00 GMT și se anunță a fi aprinse, potrivit unui diplomat, cu șoimi ai Rusiei supărați că planul nu merge suficient de departe, dar alții atenți la riscul de a deteriora legăturile lor internaționale.

Perspectivele foarte diferite înseamnă că nu se așteaptă un acord rapid, au declarat mai mulți diplomați.

Șeful executivului UE a dezvăluit planul în cadrul unei călătorii simbolice la Kiev marți - o contrapondere la sărbătorirea anuală la Moscova a victoriei din Al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste, pe care președintele Vladimir Putin o aseamănă cu invazia sa în Ucraina.

Ce prevede al 11-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei

 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că noile sancțiuni se vor concentra pe combaterea eludării restricțiilor comerciale impuse deja Rusiei și au fost concepute „în foarte strânsă coordonare” cu națiunile din Grupul celor Șapte (G7).

„Dacă vedem că mărfurile pleacă din Uniunea Europeană către țări terțe și ajung apoi în Rusia, am putea propune statelor membre să sancționeze exportul acestor mărfuri. Acest instrument va fi o ultimă soluție și va fi folosit cu prudență”, a spus ea.

Ea a adăugat că UE va opri tranzitul prin Rusia a unui număr mai mare de exporturi, inclusiv produse de tehnologie avansată și piese de avion.

Surse diplomatice familiarizate cu propunerea - redactată de Comisia von der Leyen - au declarat că aceasta include, de asemenea, includerea pe lista neagră a „zeci” de noi companii, inclusiv din China, Iran, Kazahstan și Uzbekistan.

Potrivit surselor, noile sancțiuni ar sublinia faptul că petrolierele nu au voie să descarce în largul mării sau să ajungă în porturi cu localizatoarele GPS dezactivate, o încercare de a contracara încălcarea restricțiilor G7 privind comerțul cu petrol rusesc.

Toate cele 27 de țări ale UE trebuie să fie de acord pentru ca noile sancțiuni să intre în vigoare în ceea ce ar fi a 11-a rundă de astfel de măsuri ale blocului de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.

Ar fi pentru prima dată când blocul ar viza China din cauza acuzațiilor privind rolul Beijingului în război, lucru împotriva căruia Ministerul chinez de Externe a avertizat UE.

O sursă diplomatică dintr-o țară din UE cu o atitudine de șoimăreală față de Rusia s-a declarat frustrată că propunerea Comisiei nu a inclus oprirea importurilor de diamante rusești sau a cooperării în domeniul energiei nucleare.

Persoana respectivă a declarat că pierderile comerciale în cadrul propunerii au fost estimate la o valoare de până la 500 de milioane de euro (550 de milioane de dolari), în comparație cu ceea ce von der Leyen a declarat că s-a ridicat la 11 miliarde de euro în runda anterioară.

La capătul opus al dezbaterii, o sursă diplomatică dintr-o țară care critică sancțiunile a declarat că propunerea de a viza țări terțe va declanșa cu siguranță o discuție încrâncenată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.