Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Denuclearizarea Coreei de Nord: subiect de discuție pentru Statele Unite, Japonia și Coreea de Sud

coreea de nord

Administraţia americană, care se află în etapa de finalizare a strategiei sale faţă de regimul de la Phenian, şi-a manifestat vineri dorinţa de a coopera cu Japonia şi Coreea de Sud în dosarul "denuclearizării" nord-coreene, în timpul unui dialog trilateral desfăşurat la Annapolis, informează AFP.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, i-a primit pe omologii săi din Japonia, Shigeru Kitamura, şi Coreea de Sud, Suh Hoon, la Academia Navală din Annapolis, lângă Washington, scrie Agerpres.ro.

Cei trei oficiali "şi-au împărtăşit îngrijorările cu privire la programele de rachete nucleare şi balistice ale Coreei de Nord şi şi-au reafirmat angajamentul de a gestiona şi a rezolva aceste probleme printr-o cooperare trilaterală concertată în vederea denuclearizării", potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă.

Aceştia au solicitat implementarea completă a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ce interzic şi sancţionează aceste programe.

"SUA şi-au reafirmat angajamentele ferme în favoarea alianţei cu Republica Coreea şi Japonia", iar cele două ţări asiatice "au subliniat importanţa relaţiilor lor bilaterale" după tensiunile ridicate din ultimii ani care au existat între Seul şi Tokyo.

Partea americană a dorit să comunice interlocutorilor stadiul procesului de revizuire a politicii sale faţă de Coreea de Nord, care "se apropie de sfârşit", a declarat joi purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price."Va fi, de asemenea, o oportunitate pentru ca ei să ne împărtăşească opiniile lor", a adăugat el.

Un alt înalt oficial american a confirmat că reuniunea de vineri urma să permită "consultări finale cu Japonia şi Coreea de Sud" în această privinţă.

Premierul japonez Yoshihide Suga va fi primit la Casa Albă pe 16 aprilie, devenind astfel primul lider străin care se va întâlni personal cu noul preşedinte democrat, au anunţat, de asemenea, vineri SUA şi Japonia.

Preşedintele Joe Biden a fost până acum destul de tăcut cu privire la intenţiile sale faţă de Phenian, invocând această revizuire în curs de desfăşurare menită să pună la punct o nouă strategie, după încercarea de diplomaţie directă a predecesorului său cu liderul nord-coreean, abordare care nu a generat însă progrese în procesul de denuclearizare a Coreei de Nord.

Săptămâna trecută, preşedintele american a avertizat că SUA vor riposta "în consecinţă" în cazul unei escaladări a situaţiei, după ce două rachete balistice au fost lansate de Phenian în Marea Japoniei.

Joe Biden a mai spus că este pregătit "pentru un anumit tip de diplomaţie, supusă însă condiţiei denuclearizării".

"Am afirmat că denuclearizarea va rămâne în centrul politicii SUA faţă de Coreea de Nord, a confirmat Ned Price, adăugând că aceasta ar trebui implementată în strânsă coordonare cu cei doi aliaţi ai SUA din regiune.

Reuniunea de la Annapolis a avut loc după vizita secretarului de stat Antony Blinken şi a secretarului apărării Lloyd Austin la Tokyo şi Seul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.