Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite exprimă consternare față de hărțuirea cardinalului Raphaël Sako și cer revenirea sa la Bagdad

sua steag

Statele Unite şi-au exprimat marţi consternarea în urma "hărţuirii" cardinalului Louis Raphaël Sako, patriarhul Bisericii Catolice Caldeene din Irak, şi au lansat un apel la "revenirea" acestuia la Bagdad, notează AFP, citat de Agerpres.

"Suntem afectaţi de hărţuirea cardinalului Sako şi tulburaţi de informaţiile potrivit cărora el a părăsit Bagdadul", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, întrebat într-un briefing de presă.

"Aşteptăm ca el să se poată întoarce în siguranţă" la Bagdad, a adăugat purtătorul de cuvânt, subliniind că comunitatea creştină din Irak face parte integrantă din "identitatea" acestei ţări.

Patriarhul a anunţat sâmbătă că nu se va întoarce la Bagdad, ci se va stabili în Kurdistanul autonom, o nouă escaladare a tensiunilor care îl opun preşedintelui irakian şi unui grup creştin de foşti paramilitari din Hashd ash-Shabi.

De mai multe luni, el se află în dispută Rayan al-Kildani, parlamentar şi lider al partidului creştin Babyliyun, a cărui aripă armată face parte din Hashd ash-Shabi, formată din foşti paramilitari pro-iranieni integraţi în forţele regulate.

În prezent, tensiunile îl implică şi pe preşedintele irakian Abdul Latif Rashid: la începutul lunii iulie, el a anulat un decret din 2013 de recunoaştere a funcţiilor cardinalului.

Or, potrivit cardinalului, acest decret este necesar din punct de vedere legal pentru a putea administra bunurile comunităţii.

Miller a spus că Washingtonul este în contact cu autorităţile irakiene pe această temă, exprimându-şi îngrijorarea că "poziţia cardinalului ca lider respectat al bisericii poate fi atât de atacată", "în special de un lider al unei miliţii" - Kildani -, care face obiectul sancţiunilor americane.

"Este o lovitură dată libertăţii religioase şi de aceea ne îngrijorează atât de mult, fapt pe care l-am exprimat foarte clar autorităţilor irakiene", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.