Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite, 'măturate' de furtuna Elliott: Decese, accidente, pene de curent și anularea în masă a zborurilor

media.npr.org
furtuna zapada

O furtună de iarnă sălbatică a învăluit sâmbătă o mare parte din SUA, aducând viscol, ploaie înghețată, inundații și un frig intens, aproape de minime record. Peste zece decese au fost atribuite acestei furtuni. Călătoriile de sărbători și serviciile de utilități au fost perturbate, aproximativ 1,4 milioane de locuințe și întreprinderi rămânând fără curent până după-amiază târziu, anunță The Guardian.

Meteorologii au declarat că furtuna, un "ciclon bombă", a fost cauzată de o coliziune între aerul rece și uscat din nord și aerul cald și umed din sud. Peste 200 de milioane de persoane se aflau sub o formă sau alta de avertizare de iarnă, în "una dintre cele mai mari extinderi de avertizări de vreme de iarnă din toate timpurile", a declarat Serviciul Național de Meteorologie.

În timp ce sistemul s-a împins până în sudul Texasului, mulți s-au confruntat cu cel mai rece Ajun de Crăciun din ultimele decenii. Furtuna, denumită Elliott, a doborât linii electrice, a presărat autostrăzile cu accidente și a dus la anularea în masă a zborurilor. S-a întins pe 3.000 de kilometri, de la Marile Lacuri, lângă Canada, până la Rio Grande, de-a lungul graniței cu Mexicul. Temperaturile au fost drastic sub nivelul normal de la Munții Stâncoși până în Munții Apalași.

Ploaia înghețată a acoperit o mare parte din nord-vestul Pacificului, în timp ce nord-estul s-a confruntat cu inundații pe coastă și în interior, urmate de îngheț rapid. "Ploile abundente care cad pe un strat de zăpadă care se topește vor spori impactul inundațiilor", a declarat NWS. "Sunt prognozate inundații de coastă moderate până la izolate și majore din cauza vânturilor puternice de pe uscat. Scăderea rapidă a temperaturilor în partea din spate a furtunii ar putea provoca înghețarea zonelor inundate."

Temperaturile scăzute și rafalele de vânt se așteptau să producă "răciri ale vântului periculos de scăzute în mare parte din centrul și estul SUA, un pericol potențial de a pune în pericol viața călătorilor care rămân blocați". "În unele zone, statul în aer liber ar putea duce la degerături în câteva minute", a precizat NWS, adăugând: "Asigurați-vă că animalele de exterior și animalele de fermă au un adăpost suficient".

În cele șase state din Noua Anglie, aproape 400.000 de clienți au rămas fără energie electrică, unele companii de utilități avertizând că restabilirea ar putea dura zile întregi. În Carolina de Nord, aproape 370.000 au rămas fără curent, potrivit Poweroutage.us.

PJM a avertizat, de asemenea, oamenii să fie pregătiți pentru pene de curent. PJM acoperă toate sau părți din Delaware, Illinois, Indiana, Kentucky, Maryland, Michigan, Michigan, New Jersey, Carolina de Nord, Ohio, Pennsylvania, Tennessee, Virginia, Virginia de Vest și Washington DC.

Milioane de persoane care călătoreau înainte de Crăciun au fost afectate, cu 7.423 de zboruri întârziate și 3.426 anulate în interiorul, spre sau dinspre SUA, potrivit FlightAware. NWS a avertizat asupra deplasărilor rutiere "extrem de periculoase" din cauza acestor condiții, îndemnându-i pe călători să se aștepte la o vizibilitate periodică "aproape de zero și la zăpadă suflată și în derivă considerabilă". "Călătoriile în aceste condiții vor fi extrem de periculoase, uneori imposibile", a precizat acesta.

Autostrăzi închise în timp ce accidentele s-au înmulțit. Patru persoane au murit într-un carambol în care au fost implicate 50 de vehicule pe autostrada Ohio Turnpike. Un șofer din Kansas City, Missouri, a fost ucis joi după ce a derapat într-un pârâu. Trei persoane au murit pe drumurile din Kansas. Michigan s-a confruntat cu o serie de accidente, inclusiv unul în care au fost implicate nouă semiremorci.

În Canada, WestJet a anulat toate zborurile de pe aeroportul Pearson din Toronto. În Mexic, migranții au campat în apropierea graniței cu SUA, la temperaturi neobișnuit de scăzute, în așteptarea unei decizii a curții supreme cu privire la restricțiile din epoca pandemiei care îi împiedică pe mulți dintre ei să ceară azil.

În Dakota de Sud, guvernatorul Kristi Noem a anunțat extinderea unei misiuni a gărzii naționale a statului pentru a ajuta triburile Oglala Sioux și Rosebud Sioux cu lemne de foc și pentru a curăța zăpada spulberată de zăpadă care se ridică până la 3,5 metri.

Au fost emise avertizări de îngheț rarisim pentru mari părți din Florida. Pe toată întinderea furtunii, activiștii s-au grăbit să scoată din frig persoanele fără adăpost. Aproape 170 de adulți și copii se aflau într-un adăpost din Detroit, proiectat pentru 100 de persoane. "Este vorba de o mulțime de oameni în plus", dar nu a fost o opțiune de a refuza pe nimeni, a declarat Faith Fowler, director executiv al Cass Community Social Services.

În Portland, Oregon, aproape 800 de persoane au dormit în cinci adăposturi, în timp ce echipele de informare au distribuit echipamente de supraviețuire. Adăposturile au făcut apel la voluntari. Angajații au fost doborâți de gripă sau împiedicați să lucreze din cauza drumurilor înghețate, au declarat oficialii.

Pe Muntele Washington din New Hampshire, cel mai înalt vârf din nord-estul țării, vântul a depășit 150 de mile pe oră.

În Boston, ploaia combinată cu mareea înaltă a inundat unele străzi din centrul orașului. În Vermont, Amtrak a anulat serviciul feroviar, iar birourile de stat neesențiale s-au închis mai devreme. "Am auzit de la echipele care văd copaci crescuți smulși din rădăcini", a declarat reporterilor Mari McClure, președintele Green Mountain Power, cea mai mare companie de utilități din Vermont.

Hochul a declarat că aeroportul internațional Buffalo Niagara va fi închis până luni, că unele drumuri vor fi închise până în ziua de Crăciun și că aproape toate camioanele de pompieri din Buffalo au fost blocate. "Indiferent de câte vehicule de urgență avem, acestea nu pot trece prin aceste condiții în momentul în care vorbim", a spus Hochul. Două persoane au murit vineri după ce echipele de prim ajutor nu au putut ajunge la casele lor în timpul unor urgențe medicale. "Este ca un uragan de categoria 3 cu o grămadă de zăpadă amestecată", a declarat Tim Carney, de la biroul șerifului din comitatul Erie, pentru Buffalo News, estimând că cel puțin 10 vehicule de poliție au rămas blocate.

Cea mai mare companie de utilități publice din SUA, Tennessee Valley Authority, a pus capăt vineri întreruperilor de curent, dar a cerut totuși companiilor locale de electricitate să reducă consumul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.