Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite nu au impus Indiei să reducă importurile rusești de petrol

Arab News
petrol rusia

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu doi ani, SUA și partenerii săi occidentali au făcut presiuni asupra Indiei să nu cumpere mărfuri rusești la preț redus, în special petrol și îngrășăminte, informează reuters.com.

SUA nu au cerut Indiei să-și reducă importurile de petrol rusesc, iar plafonul de preț și regimul de sancțiuni impuse de G7 au ca scop strângerea profiturilor Moscovei din vânzările de țiței și împiedicarea capacității acesteia de a finanța războiul din Ucraina, au anunțat joi doi oficiali americani.

Oficialii americani, vorbind după întâlniri pentru a informa omologii lor indieni cu privire la cea de-a doua fază a implementării plafonului de preț, care a intrat în vigoare în decembrie 2022, au spus că acum accentul se va pune pe canalele create de Rusia pentru a exporta țiței fără a utiliza furnizorii de servicii occidentali pentru transport sau asigurare.

Secretarul adjunct al SUA pentru politică economică, Eric Van Nostrand, și secretarul adjunct interimar pentru finanțarea terorismului, Anna Morris, au fost întrebați în timpul unei interacțiuni la Centrul Ananta dacă a existat o nouă cerere pentru India pentru a reduce importurile de petrol rusești.

„Nu, este important pentru noi să menținem aprovizionarea cu petrol pe piață. Ceea ce vrem să facem este să limităm profitul președintelui rus Vladimir Putin de pe urma acestui lucru și asta este concepută pentru a genera această politică”, a spus Nostrand.

El a adăugat: „În calitate de unul dintre cei mai importanți consumatori globali de petrol, știm că economia indiană are multe în joc în comerțul cu petrol rusesc și are multe în joc din cauza întreruperilor globale de aprovizionare pe care este concepută limitarea prețurilor.”

Morris a spus că din a doua jumătate a anului 2023, SUA au detectat eforturile Rusiei de a construi o „flotă din umbră” sau o infrastructură de nave, asigurători și alte servicii maritime cu „furnizori cu structuri de proprietate opace” și un istoric al activităților de evaziune a sancțiunilor.

Investițiile Rusiei au deturnat fonduri de pe câmpul de luptă din Ucraina

Investițiile Rusiei au deturnat fonduri de pe câmpul de luptă din Ucraina. „Suntem bucuroși să-i vedem cheltuind bani pe petroliere și nu pe tancuri, dar, de asemenea, important, acum este timpul să răspundem la o realitate diferită, în care Rusia a creat un canal mai mare pentru a transporta petrolul fără a atinge serviciile coaliției [occidentale]” a spus Nostrand.

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu doi ani, SUA și partenerii săi occidentali au făcut presiuni pe India să nu cumpere mărfuri rusești la preț redus, în special petrol și îngrășăminte. New Delhi, care nu a criticat public acțiunile Moscovei, a intensificat achizițiile de țiței rusești, iar Rusia i-a înlocuit în curând pe principalii furnizori de energie ai țării, cum ar fi Arabia Saudită și Irak.

Conducerea indiană a declarat că acțiunile sale au fost menite să asigure aprovizionare cu energie mai ieftină pe piața internă pe fondul volatilității de pe piețele globale. Cu toate acestea, India și Rusia s-au luptat cu plățile pentru țiței, mai ales după ce miliarde de rupii s-au acumulat în conturile bancare rusești din India.

Oficialii americani au refuzat să răspundă la întrebările referitoare la plata pentru petrolul rusesc în valute precum dirhamul din Emiratele Arabe Unite și au recunoscut că plafonul de preț de 60 de dolari pe baril nu se va aplica importurilor de țiței care nu au folosit transport maritim sau servicii de la coaliția occidentală.

Plafonul de preț impus de G7, Uniunea Europeană și Australia interzice utilizarea serviciilor occidentale, cum ar fi asigurarea și transportul, atunci când tancurile transportă petrol rusesc la prețuri de peste 60 de dolari pe baril.

Din octombrie 2023, coaliția a înăsprit aplicarea plafonului de preț prin aplicarea strictă a comerțului cu petrol folosind serviciile de coaliție și prin creșterea costurilor pentru ca Rusia să vândă petrol prin „flota din umbră”, a spus Morris. Departamentul Trezoreriei SUA sancționează acum în mod public navele implicate în comerțul cu petrol peste limita de preț, a spus ea.

În februarie, departamentul de trezorerie al SUA a desemnat Sovcomflot, compania de transport maritim de stat și operatorul de flotă a Rusiei, și a identificat public 14 petroliere ale sale drept „proprietate blocată”, au spus oficialii.

Morris a susținut că prețurile petrolului rusesc au scăzut în comparație cu prețurile globale, iar reducerea la prețul de încărcare al petrolului din Uralii rusești s-a mutat de la 12-13 USD sub prețurile mondiale la aproximativ 17-18 USD în februarie.

Faza a doua a plafonului de preț are scopul de a îngreuna Rusia să mute petrolul în afara serviciilor oferite de coaliția occidentală, „forțând-o astfel să vândă mai mult petrol fie sub plafonul cu servicii de coaliție, fie, ceea ce este important, oferind reduceri și mai mari altor companii globale. cumpărători din afara coaliției”, a spus Nostrand.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.