Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite și UE își unesc forțele în încercarea de a diversifica lanțurile de aprovizionare cu minerale critice din China

caleaeuropeana.ro
sua ue

Reprezentanții Statelor Unite și ai Uniunii Europene sunt în discuții pentru a-și uni forțele în încercarea de a diversifica lanțurile de aprovizionare cu minerale critice din China, informează energypress.gr.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, discuțiile ar putea duce la o fuziune a eforturilor SUA din cadrul Parteneriatului pentru Securitate Minerală (MSP) cu eforturile europene în temeiul Critical Raw Materials Act (CRMA). La baza acestui parteneriat se află impulsul de a lucra cu națiuni bogate în resurse și de a dezvolta standarde în investiții, comerț, cercetare și mediu.

UE lucrează deja cu SUA în cadrul MSP, care urmărește să diversifice lanțurile critice de aprovizionare cu minerale și să le facă mai durabile prin conectarea națiunilor bogate în resurse cu statele membre și direcționarea investițiilor către dezvoltarea de proiecte promițătoare.

Acest lucru se reflectă în eforturile europene în cadrul CRMA, care, pe lângă căutarea mai multor măsuri europene de extracție și extinderea măsurilor de reciclare, urmărește, de asemenea, să creeze un Club de materii prime critice pentru „toate țările care își apropie mentalitatea care doresc să consolideze lanțurile globale de aprovizionare”.

Spre deosebire de MSP, care este în vigoare din 2022, CRMA încă așteaptă aprobarea oficială finală din partea instituțiilor politice ale Uniunii. După ce a depășit un alt obstacol într-un proces legislativ îndelungat în decembrie anul trecut, CRMA se află în faza finală și este de așteptat să fie aprobat la sfârșitul lunii martie.

Noua inițiativă, cunoscută în mod popular ca „forumul de cooperare în domeniul securității minerale”, ar combina aceste două abordări.

Negocieri

În ciuda potențialei cooperări care a apărut în lanțurile de aprovizionare, discuțiile separate privind un acord bilateral privind mineralele critice nu au reușit până acum să ajungă la o încheiere cu succes. Dar, după o întâlnire fără rezultat la Washington în ianuarie, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a promis că va continua. Următoarea întâlnire este programată pentru aprilie în Belgia.

Obiective strategice

Ca parte a strategiilor mai largi de securitate economică, Washingtonul și Bruxelles-ul încearcă să contracareze dominația Chinei asupra lanțului de aprovizionare pentru așa-numitele minerale critice, un termen larg care include inputuri pentru vehiculele electrice și alte tehnologii de energie verde.

Cheia eforturilor lor combinate este colaborarea cu națiunile bogate în resurse pentru a dezvolta standarde privind investițiile, comerțul, cercetarea și mediul pe care SUA și UE le consideră o alternativă la lucrul cu China.

Provocarea

Aliații, care au identificat mai mult de o duzină de proiecte potențiale, se confruntă cu o provocare descurajantă. Procesul lung și costisitor de dezvoltare a proiectelor miniere sau de rafinare înseamnă că dominația Beijingului va continua probabil timp de decenii. Și oficialii americani admit că este imposibil să înlocuiești complet China.

Și asta vor să schimbe SUA și UE, urmărind un acord de principiu la sfârșitul acestei luni, astfel încât cooperarea să poată începe oficial în martie.

Conferința de la München

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, acest plan este de așteptat să fie discutat la Conferința de Securitate de la München. Conferința de securitate de la München (MSC) 2024 va avea loc în perioada 16-18 februarie 2024, la Hotel Bayerischer Hof din München.

UE și SUA discută despre cum să-și optimizeze eforturile pentru a promova cooperarea internațională în materie de materii prime critice, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olof Gill, ca răspuns la întrebările conexe, adăugând că un aspect important al acestor discuții este găsirea „cele mai bune sinergii” între clubul materiilor prime critice din UE și alte activități internaționale.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA, care a cerut să nu fie numit, a declarat pentru Bloomberg că cele două părți cred că planurile separate de sensibilizare către națiunile bogate în resurse dublează eforturile și riscă confuzie.

Ei doresc, de asemenea, să asigure alinierea la obiectivul mai larg de reducere a dependenței Occidentului de China pentru producția și procesarea multor minerale critice precum litiu, mangan și cobalt și să coordoneze în mod corespunzător mobilizarea finanțelor de stat și a companiilor private, a spus el. oficialul.

Parteneriat

UE face deja parte din Parteneriatul pentru securitate minerală condus de SUA, împreună cu Australia, Canada, Finlanda, Franța, Germania, India, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Regatul Unit și altele, care își propune să canalizeze investițiile străine în sectorul energiei verzi.

UE a semnat, de asemenea, propriile pacte minerale cu mai multe țări, inclusiv Republica Democrată Congo, care furnizează aproximativ 70% din aprovizionarea mondială cu cobalt, și Zambia.

De asemenea, membrii din Asia Centrală ai grupării C5+1 — care include Kazahstan, Republica Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan — și-au exprimat, de asemenea, interesul de a coopera în domeniul securității minerale, a spus oficialul de stat.

Unde se lipește afacerea?

Discuțiile separate UE-SUA privind un acord bilateral privind mineralele critice rămân în impas din cauza drepturilor muncii și a preocupărilor cu privire la fezabilitatea adoptării unui pact comercial într-un an electoral.

Oficialii americani, care au deja un acord bilateral cu Japonia, au dorit să lanseze noi proiecte miniere și de prelucrare, acționând ca o punte între companiile private care caută materii prime și țările în curs de dezvoltare care în ultimii ani s-au bazat în principal pe China pentru investiții în resurse.

Acordul existent

În martie 2023, președintele Comisiei Ursula von der Leyen și președintele Statelor Unite (SUA) Joe Biden și-au anunțat intenția de a încheia un acord de minerale critice, urmărind să consolideze lanțurile de aprovizionare cu materii prime necesare pentru producția de baterii de vehicule electrice.

Trecerea către transportul curat conduce la o expansiune masivă pe piața achizițiilor de vehicule electrice, subliniind importanța securizării inputurilor fosili utilizate în bateriile acestora.

În acest scop, Congresul SUA a încorporat diverse măsuri de sprijin în legislație, în special Legea de reducere a inflației (IRA) din 2022. Dispozițiile privind creditul fiscal IRA pentru vehiculele electrice prezintă o preocupare deosebită pentru Uniunea Europeană (UE).

Pentru a beneficia de aceste subvenții, procentele fixe și în creștere treptată a mineralelor și componentelor bateriilor trebuie să provină din America de Nord sau dintr-o țară cu care SUA are un acord de liber schimb. UE și SUA au înființat un grup operativ IRA pentru a găsi o soluție prin care vehiculele UE ar putea fi eligibile pentru credite fiscale.

Acordul UE-SUA va permite ca mineralele esențiale relevante extrase sau prelucrate în UE să fie luate în considerare pentru cerințele IRA. Comisia a prezentat Consiliului directivele de negociere în iunie, iar acesta din urmă a aprobat începerea oficială a discuțiilor în iulie. UE urmărește să consolideze lanțurile internaționale de aprovizionare cu minerale esențiale, să faciliteze comerțul și să îmbunătățească sustenabilitatea și drepturile muncii. De asemenea, face eforturi pentru ca mai mult de 50 de minerale și materiale legate de tranziția ecologică să fie incluse în domeniul de aplicare al acordului.

SUA și-a exprimat intenția de a încheia un acord executiv fără vot în Congres, atrăgând unele critici din partea parlamentarilor americani. Parlamentul European, care va decide dacă va acorda acordul formal acordului, a adoptat o rezoluție privind negocierile în septembrie 2023, cerând o acoperire largă a mineralelor, includerea mineralelor critice obținute prin reciclare, un mecanism de transparență a investițiilor și un sistem de avertizare timpurie împotriva întreruperi în lanțul de aprovizionare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.