Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite sunt în alertă: posibil test nuclear plănuit de Rusia în următoarele zile (surse CNN)

tass.ru
submarin rusesc

Americanii susțin că au observat nave militare rusești care se pregătesc pentru un posibil test al unei torpile cu propulsie nucleară, potrivit CNN, relatează MEDIAFAX.

În ultimele săptămâni navele militare rusești au fost observate pregătindu-se pentru un posibil test al unei noi torpile cu propulsie nucleară, a declarat pentru CNN un oficial american de rang înalt.

Printre navele care au luat parte la pregătiri a fost Belgorod, un submarin cu rachete de croazieră modificat pentru operațiuni speciale, capabil să lanseze vehicule subacvatice fără pilot, inclusiv torpila Poseidon.

În ultima săptămână, navele au fost observate părăsind zona de testare din Marea Arctică și întorcându-se în port fără a efectua vreun test. SUA cred că rușii au întâmpinat dificultăți tehnice.

Acest lucru poate fi văzut ca parte a unei imagini mai mari și a practici militare recente a Rusiei, care trimite trupe prost antrenate și subechipate în Ucraina", a declarat un diplomat occidental pentru CNN. "Industria militară a Rusiei trece prin momente dificile și putem vedea, de asemenea, că sancțiunile occidentale asupra bunurilor militare de înaltă tehnologie au un efect și trebuie să continue".

Oficialii americani au mai spus că Rusia ar putea relua testul, dar fereastra pentru operațiuni este limitată deoarece apele din zonă vor începe în curând să înghețe.

Torpila Poseidon este un vehicul subacvatic fără pilot cu propulsie nucleară, capabil să transporte atât muniție convențională, cât și nucleară. Sistemul său de propulsie nucleară îi conferă lui Poseidon o rază de acțiune nelimitată.

Americanii nu cred că testul ar fi implicat detonarea unui dispozitiv nuclear. Orice pericol potențial ar fi provenit de la o defecțiune a sistemului de propulsie nucleară, care ar putea prezenta riscuri din cauza radioactivității.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.