Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statele Unite vor asculta planul CIO privind participarea ruşilor şi belaruşilor la JO 2024

digisport.ro
jocuri olimpice

Comitetul olimpic şi paralimpic al Statelor Unite (USOPC), care susţine fără echivoc Ucraina, va asculta orice plan al Comitetului Internaţional Olimpic privind participarea sportivilor ruşi şi belaruşi cu statut neutru la JO 2024 de la Paris, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cu un an înainte de startul Olimpiadei, presiunea devine tot mai mare asupra CIO, asupra federaţiilor internaţionale, comitetelor olimpice naţionale şi a guvernelor pentru a lua o decizie în privinţa prezenţei sportivilor din cele două ţări la Paris.

CIO a cerut excluderea sportivilor ruşi şi belaruşi din toate competiţiile internaţionale ca urmare a invadării Ucrainei în februarie 2022, dar la începutul acestui an a recomandat revenirea acestor sportivi în competiţii cu statutul de neutri.

Preşedintele USOPC, Gene Sykes, a repetat mereu că susţine cauza Ucrainei, dar va lua în considerare orice plan elaborat de CIO, care a anunţat săptămâna trecută că are suficient timp în luarea unei decizii.

Există posibilitatea ca Ucraina să boicoteze JO 2024, dacă sportivii ruşi şi belaruşi primesc permisiunea de a concura la Paris, chiar şi cu statutul de neutri.

''Credem că există o mulţime de provocări pentru a ne asigura că susţinem valorile olimpice şi susţinem în acelaşi timp şi sportivii'', a spus Sykes, luni, în timpul unei conferinţe. ''Am fost destul de ponderaţi şi dispuşi să oferim CIO oportunitatea de a explora posibilitatea, înţelegând cum sportivii ruşi sau belaruşi care sunt neutri, cu adevărat neutri, ar putea concura în competiţiile internaţionale. Asta a fost abordarea noastră de până acum, asigurându-ne că vom urmări cu atenţie şi în mod constructiv angajamentul nostru cu CIO pentru a împărtăşi punctul nostru de vedere'', a mai afirmat Sykes.

Mai multe federaţii internaţionale au acceptat revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi la competiţiile lor, cu statutul de neutri, cu excepţia celor care susţin războiul sau sunt sub contract cu agenţii naţionale militare sau de securitate.

Problema spinoasă a unui astfel de plan este modul în care se determină care sportivi sunt cu adevărat neutri.

USOPC a spus că organizaţiile independente, precum Sportradar, furnizează date şi verificări de antecedente şi trimit acele informaţii disponibile pentru federaţiile internaţionale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.