Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statuia din Milano a unui celebru jurnalist a fost vandalizată în contextul protestelor antirasiste

Il Giorno
Indro Montanelli

Statuia cunoscutului jurnalist italian Indro Montanelli a fost vandalizată sâmbătă noaptea de necunoscuţi într-o grădină publică din Milano, transmite AFP citând agenţia de ştiri italiană ANSA preluată de agerpres.

Statuia dedicată lui Indro Montanelli, plasată în grădina publică cu acelaşi nume din centrul oraşului Milano, a fost acoperită cu vopsea roşie. Pe soclul statuii au fost inscripţionate cu negru cuvintele "rasist, violator", potrivit fotografiilor difuzate de presa italiană.

Aceasta este prima statuie avariată din Italia, de la începutul valului de proteste stârnit în toată lumea de cazul lui George Floyd, afro-americanul care a murit în SUA pe 25 mai sub genunchiul unui poliţist alb, în timpul arestării sale.

Zilele trecute, asociaţia "anti-fascistă" I Sentinelli a cerut consiliului municipal şi primarului din Milano să îndepărteze statuia, acuzându-l pe Indro Montanelli că se face vinovat de căsătoria cu o minoră în Etiopia, în perioada colonială italiană din Africa.

"La Milano există un parc şi o statuie dedicate lui Montanelli, care până la sfârşitul zilelor sale susţinea cu mândrie că a cumpărat şi s-a căsătorit cu o fată de 12 ani din Eritreea pe care a transformat-o într-o sclavă sexuală în timpul agresiunii în Etiopia a regimului fascist", acuză asociaţia milaneză pe reţelele de socializare.

Primarul Beppe Sela, susţinut de ministrul italian al afacerilor externe Luigi Di Maio, a respins această cerere.

Statuia a mai fost în trecut ţinta unor atacuri. Anul trecut, ea a fost acoperită cu vopsea roz cu ocazia unei demonstraţii feministe.

Fondator al ziarului Il Giornale, Indro Montanelli (1909-2001) a fost un eseist şi un jurnalist italian celebru, care a scris şi pentru publicaţia Corriere della Sera.

Considerat de dreapta, Montanelli s-a definit ca fiind "anticomunist" şi "anarho-conservator", ceea ce l-a făcut să fie etichetat drept "fascist" de către stânga italiană în anii 1970 -1980. În 1935, acesta a participat ca voluntar în războiul din Eritreea declanşat de Mussolini.

Protestele împotriva rasismului declanşate de moartea lui George Floyd au condus la vandalizarea statuilor dedicate unor personalităţi controversate în mai multe ţări ale lumii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.