Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statuia poetului Mihai Eminescu, în plin proces de restaurare ce va fi finalizat până pe 15 ianuarie

Basilica.ro
Mihai Eminescu
Potrivit comunicatului de presă al primăriei, până în prezent s-au efectuat lucrări de înlocuire parţială a plăcilor de piatră din soclu, şlefuirea soclului pentru a avea o culoare unitară şi impregnarea cu o soluţie specială de protecţie. Acestea au avut loc în baza contractului de lucrări încheiat cu SC Construcţii Bihor SA, privind amenajarea platformelor pietonale, a zonei de spaţii verzi şi a statuii poetului naţional Mihai Eminescu, în baza avizului dat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor.

La statuia din bronz se vor efectua, în aceste zile, următoarele operaţiuni: curăţare manuală/mecanică şi chimică după caz; desprăfuire (eliminarea depunerilor neaderente), îndepărtare prin aspirare şi/sau spălare; remedierea degradărilor mecanice sau a celor cauzate de coroziuni, dacă este cazul şi refacerea aspectului estetic prin uniformizarea patinei.

"Restaurarea monumentului de for public este coordonată de către Andras Tihamer, specialist atestat de Ministerul Culturii pe componente artistice de metal şi de către Ioan Brai, expert în conservarea şi restaurarea metalelor, colaborator al Muzeului Naţional Brukenthal. Operaţiunile efectuate la statuie nu vor afecta componentele artistice sau alte aspecte care să implice avize/acorduri speciale", a precizat directorul Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, Angela Lupşea.

Valoarea totală a lucrărilor este de 22.000 lei (TVA inclus).

Odată cu finalizarea acestor lucrări, se va crea posibilitatea organizării la statuia lui Mihai Eminescu a evenimentului dedicat Zilei Culturii Naţionale Române, în data de 15 ianuarie, dar şi cu alte ocazii legate de creaţia şi viaţa Poetului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.