Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul african Benin l-a expulzat pe şeful reprezentanţei Uniunii Europene

Operation World
Benin

Statul african Benin l-a expulzat pe şeful reprezentanţei Uniunii Europene în această ţară, pe care l-a acuzat de ingerinţă în afacerile politice interne, au declarat miercuri agenţiei France Presse surse diplomatice europene şi locale, potrivit Agerpres.

Ambasadorul UE "se amestecă prea mult în afacerile interne. Nu-şi respectă obligaţia de rezervă a unui diplomat'', a explicat, sub acoperirea anonimatului, un diplomat de rang înalt al statului Benin.

''MAE (din Benin) i-a atras de mai multe ori atenţia (ambasadorului UE) asupra exceselor sale, dar el a persistat. Spunea că este protejat de Bruxelles'', adaugă acelaşi diplomat, precizând că ambasadorul UE a primit termen până la 1 decembrie să părăsească teritoriul statului Benin.

Informaţia a fost confirmată de o purtătoare de cuvânt europeană, care a afirmat că Serviciul European de Acţiune Externă a fost înştiinţat pe 20 noiembrie cu privire la decizia autorităţilor de la Cotonou de a-i retrage agrementul germanului Oliver Nette, şeful reprezentanţei UE în Benin.

Citește și: Mihai Fifor șterge pe jos cu Florin Cîțu:’Ne arată cât de prost pregătit este’

''În opinia UE, nimic nu poate justifica o asemenea măsură în contextul bunelor relaţii globale care au existat până în prezent între UE şi Benin'', aşadar ''le-am cerut de urgenţă partenerilor noştri beninezi clarificări asupra motivelor specifice ale deciziei lor, dar încă nu le-am primit'', menţionează purtătoarea de cuvânt.

Conform mai multor surse diplomatice europene aflate la post la Cotonou, decizia expulzării ambasadorului UE a fost luată în mod brutal, fără o convocare prealabilă, contrar uzanţelor diplomatice.

Statul Benin traversează o criză politică din luna aprilie, când s-au desfăşurat alegerile legislative, calificate de fostul preşedinte Thomas Boni Yayi, în prezent opozant în exil, drept o ''parodie de scrutin''.

Preşedintele Patrice Talon, ales în aprilie 2016, este acuzat de derivă autoritară, într-o ţară considerată înainte un model de democraţie în zona Africii de Vest.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.