Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul francez a strâns 2,8 miliarde de euro din vânzarea de frecvenţe 5G

lemondeinformatique.fr
5g

Licitaţiile de atribuire a frecvenţelor 5G pentru operatorii francezi de telecomunicaţii s-au încheiat joi, ducând la aproape 2,8 miliarde de euro sumele strânse de statul francez de pe urma acestei operaţiuni, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, anunță AGERPRES.

Sursele au mai spus că Orange a obţinut patru blocuri de frecvenţe, SFR trei blocuri, Bouygues Telecom şi Iliad câte două blocuri de frecvenţe fiecare.

Licitaţia organizată de Arcep, Autoritatea de reglementare a telecomunicaţiilor din Franţa, a vizat 11 blocuri de frecvenţe de câte 10 Megahertz (MHz), sau 110 MHz în total, care au fost scoase la vânzare pentru un preţ minim de 70 milioane de euro fiecare.

Citește și: Nelu Tătaru: ‘Nu putem limita această creştere decât respectând regulile’

După 17 runde de oferte, care s-au derulat de-a lungul a trei zile, preţul final al unui singur bloc de frecvenţe a ajuns joi la 126 milioane de euro. Ţinând cont de faptul că statul francez a strâns anterior 1,4 miliarde de euro cu prilejul atribuirii la licitaţie a patru blocuri de frecvenţe de 50 de MHz, aceasta înseamnă că preţul total pentru întregul spectru de frecvenţe este de 2,8 miliarde de euro, au precizat sursele citate de Reuters.

În România, Autoritatea pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) îşi propunea anterior să organizeze licitaţie pentru acordarea frecvenţelor 5G în ultimul trimestru din 2020. Cu toate acestea, la mijlocul lunii septembrie, Eduard Lovin, vicepreşedinte Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a declarat că acordarea licenţelor 5G în România este imposibilă până la finalul acestui an, chiar şi în cel mai optimist scenariu.

Citește și: DNA a decis: ‘Fostul director ‘Unifarm’ va fi judecat pentru săvârşirea infracţiuni de luare de mită’

Potrivit planului de acţiuni adoptat de ANCOM la începutul lunii martie, până la sfârşitul trimestrului III din acest an, arbitrul pieţei telecom şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie. Organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată în ultimul trimestru al anului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.