Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic a folosit 'substanţe otrăvitoare' în atacuri lansate asupra unui sat în Irak

isis

Peste 40 de persoane au suferit senzaţii de sufocare şi iritaţii ale pielii după ce gruparea jihadistă Statul Islamic a lansat marţi într-un sat din nordul Irakului atacuri cu obuze şi rachete Katiuşa care conţineau 'substanţe otrăvitoare', au anunţat oficiali locali, potrivit Reuters.

Nici una dintre victime nu a decedat, dar cinci dintre ele au rămas în spital, au anunţat oficiali la Taza, un sat turkmen majoritar şiit situat la 20 kilometri sud de oraşul Kirkuk, într-o regiune aflată sub control kurd. 'Au fost substanţe otrăvitoare în aceste obuze. Nu ştim ce anume', a declarat guvernatorul provinciei Kirkuk, Najmuddin Kareem, în cursul vizitei în sat. Un total de 24 de obuze şi rachete au fost lansate la Taza din zona Bashir din apropiere, a anunţat Wasta Rasul, comandant al forţelor kurde peshmerga în regiune. Atacul a survenit în contextul în care CNN a relatat că aviaţia americană a început să atace obiective ale Statului Islamic unde s-ar fi aflat arme chimice în apropiere de Mosul, în Irak, într-o serie iniţială de atacuri aeriene care au avut ca obiectiv diminuarea capacităţii grupării jihadiste de a folosi gaz muştar.

Un deţinut al Statului Islamic a furnizat informaţii vitale care au permis forţelor SUA să lanseze lovituri aeriene, a relatat CNN. 'Daesh vrea să sperie populaţia', a declarat Kareem, folosind acronimul arab pentru Statul Islamic, grupare care a cucerit în 2014 zone extinse din nordul şi vestul Irakului. 'Doresc să arate că au arme chimice tocmai ca regimul anterior', a declarat el, referindu-se la bombardarea chimică a satului kurd Halabja de către forţele fostului dictator irakian Saddam Hussein, în 1988, soldată cu mii de morţi, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.