Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic a pătruns în muzeul din oraşul sirian Palmira, dar nu a distrus artefacte

palmira

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care a cucerit în această săptămână faimosul oraş antic Palmira, au pătruns joi în muzeul din oraş, dar nu a distrus preţioasele artefacte, a declarat sâmbătă şeful antichităţilor siriene, Maamoun Abdelkarim, citat de AFP. 

Oficialitatea siriană a mai spus că SI şi-a înfipt steagul pe acoperişul citadelei construite de mameluci în secolul al XIII-lea, care domină oraşul antic. Jihadiştii, care au cucerit joi oraşul, au intrat în aceeaşi zi în muzeu, "au făcut bucăţi replicile din ghips care reprezentau oameni care au trăit acum 100.000 de ani şi s-au întors vineri, au blocat uşile şi şi-au pus oameni de pază în faţa" muzeului, a declarat Abdelkarim într-o conferinţă de presă la Damasc, adăugând că are aceste informaţii de la locuitori ai oraşului Palmira. 

El a insistat că "n-a mai rămas aproape nimic în muzeu", situat în oraş, în afara sitului arheologic. "Încet-încet, am trimis artefactele antice la Damasc, dar există artefacte enorme precum sarcofagele (amplasate la intrarea în muzeu) care cântăresc între 3 şi 4 tone şi pe care nu le-am putut clinti. Acest lucru ne preocupă", a declarat el. 

"N-au existat mişcări (ale SI) la situl arheologic", a continuat Abdelkarim, care şi-a exprimat speranţa că jihadiştii "nu vor repeta distrugerile pe care le-au comis în Irak" la siturile arheologice. Totodată, Abdelkarim a cerut comunităţii internaţionale "să contribuie la salvarea" oraşului Palmira, situat la 210 kilometri nord-est de Damasc. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.