Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic ameninţat: Ce spune coaliţia antijihadistă

isis

Ţările membre ale coaliţiei internaţionale împotriva organizaţiei Statul Islamic (SI), reunite marţi la Roma, şi-au reafirmat hotărârea de a înfrânge această organizaţie, declarându-se totodată preocupate de întărirea acesteia în Libia, informează AFP.

Însă, în acest stadiu nu se pune problema lansării unei intervenţii militare în Libia, unde prioritatea rămâne formarea unui guvern de uniune naţională, au decis miniştrii de externe - sau reprezentanţi ai acestora - din 23 de ţări membre ale grupului restrâns al acestei coaliţii, din care fac parte în total 66 de ţări. 'Ne vom intensifica şi accelera campania împotriva Daesh (acronimul arab al SI)', au anunţat aceşti miniştri, într-un comunicat final. 'Reafirmăm angajamentul nostru de a face ca această organizaţie barbară să sufere o înfrângere zdrobitoare', se spune în textul comunicatului.

Coaliţia, formată în urmă cu un an şi a cărei ultimă reuniune datează din iunie, la Paris, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu înfrângerile suferite de SI pe teren. Ea constată că jihadiştii au pierdut în Irak circa '40% din teritoriile' pe care le controlau înainte. În Siria, coaliţia a înregistrat de asemenea 'rezultate tangibile', mai ales datorită loviturilor aeriene. 'Însă, în mod cert, nu suntem aici pentru a ne lăuda', a subliniat secretarul de stat al SUA, John Kerry, în deschiderea acestei reuniuni. Coaliţia 'trebuie să meargă înainte în strategia sa, despre care ştim că va funcţiona, şi să o facă fără pauză şi nelăsându-i Daesh nicio posibilitate de a se regrupa, de a fugi, şi niciun refugiu pentru a se ascunde', a afirmat Kerry. 'Ştim că ne confruntăm cu o organizaţie care este foarte rezistentă şi capabilă să aibă un plan strategic, şi prin urmare nu trebuie să o subestimăm', a avertizat la rândul său ministrul de externe italian Paolo Gentiloni, gazda reuniunii, subliniind de asemenea ameninţarea pe care o reprezintă SI în Libia, la mai puţin de 350 de kilometri de primul ţărm italian. Comunicatul final subliniază că membrii coaliţiei antijihadiste continuă să 'monitorizeze cu atenţie' toate evoluţiile din Libia şi 'se declară gata să susţină' un guvern unitar în această ţară, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.