Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic ar fi folosit gaz muştar împotriva luptătorilor kurzi în nordul Irakului

orient siria irak iran qatar egipt israel turcia

Luptătorii Statului Islamic (SI) ar fi lansat tiruri de mortieră care conţineau gaz muştar împotriva luptătorilor kurzi peshmerga în nordul Irakului în timpul confruntărilor din luna august, a informat miercuri Ministerul Afacerilor Peshmerga, care controlează forţele armate kurde, relatează Reuters. 

Probe de sânge prelevate de la aproximativ 35 de luptători care au fost expuşi în atacul lansat la sud-vest de capitala regională Erbil, împreună cu o examinare a rănilor, au arătat 'urme de iperită', a precizat ministerul într-un comunicat, care nu precizează dacă vreun luptător peshmerga a murit în urma atacului sau cât de grave au fost rănile acestora. 

Gazul muştar sau iperita, care poate provoca arsuri la nivelul pielii şi mucoaselor, precum şi probleme respiratorii grave, este interzis de Convenţia privind Armele Chimice. 

Probele au fost trimise pentru analize la un laborator din afara Irakului cu ajutorul membrilor 'Coaliţiei Globale împotriva ISIL' (acronim pentru SI), se menţionează în comunicat, care cere totodată ţărilor care luptă împotriva Statului Islamic să le furnizeze luptătorilor kurzi peshmerga echipamente de protecţie împotriva atacurilor chimice. Statele Unite se numără printre ţările care oferă sprijin militar forţelor kurde din nordul Irakului.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.