Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic distruge încă un oraș antic din patrimoniul UNESCO

Militanţi ai grupării Statul Islamic au distrus ruinele antice vechi de 2.200 de ani ale oraşului Hatra din nordul Irakului, a anunţat sâmbătă Ministerul pentru turism şi antichităţi citat de Reuters. 

Un oficial a declarat pentru Reuters că ministerul a primit informaţii de la angajaţii săi din Mosul, aflat sub controlul jihadiştilor, că situl Hatra a fost demolat sâmbătă. 

Oficialul a afirmat că este dificil de confirmat aceste informaţii şi că nu a primit imagini care să arate amploarea distrugerilor de la Hatra, care a intrat în patrimoniul UNESCO în 1987. 

Un locuitor din zonă a declarat pentru Reuters că a auzit în zonă explozii puternice sâmbătă dimineaţă şi că oameni din apropierea sitului au spus că militanţii SI au distrus unele dintre clădirile mare din Hatra şi au intrat cu buldozerul în alte zone. 

Hatra se află la circa 110 km sud de Mosul, cel mai mare oraş din Irak controlat de SI. În urmă cu o săptămână, militanţii au dat publicităţii o înregistrare video în care distrugeau statui şi basoreliefuri în muzeul oraşului, în care se află artefacte asiriene şi elenistice vechi de până la 3.000 de ani. 

Joi, jihadiştii au intrat cu buldozerele în ruinele oraşului asirian Nimrud, aflat la sud de Mosul, iar UNESCO a calificat acţiunea drept "epurare culturală", apreciind că este similară crimelor de război. 

Hatra datează din secolul 2 sau trei î. Hr. şi a fost construit de imperiul seleucid, care a controlat o mare parte din fostul teritoriu cucerit de Alexandru cel Mare. 

Saeed Mamuzin, purtător de cuvânt al filialei din Mosul al Partidului democrat kurd, a declarat că militanţii au folosit explozibili pentru a arunca în aer ruinele clădirilor din Hatra, iar apoi au intrat cu buldozerele. 

Ministerul antichităţilor a precizat că lipsa unui răspuns internaţional dur la atacurile anterioare ale grupării SI asupra unor situri istorice din Irak i-au încurajat pe jihadişti să-şi continue campania. "Întârzierea sprijinului internaţional pentru Irak i-a încurajat pe terorişti să comită o nouă crimă, respectiv să fure şi să distrugă ruinele de la Hatra", a precizat instituţia într-un comunicat.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.