Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul Islamic le ordonă noi ținte teroriștilor: Ce categorie de populație e vizată

jihad jihadisti islam islamisti

Larossi Abbala - individul de 25 de ani care a asasinat un poliţist francez şi pe soţia acestuia luni seara într-o regiune pariziană - a urmat, se pare, instrucţiuni ale grupării extremiste Stat Islamic (SI), care a plasat forţele de ordine occidentale în capul listei sale cu ţinte, comentează marţi AFP.

Purtătorul de cuvânt oficial al SI, sirianul Abou Mohammed Al-Adnani, nu încetează să îndemne simpatizanţii grupării jihadiste să treacă la acţiune în ţările lor de origine împotriva poliţiştilor şi militarilor din statele care fac parte din coaliţia implicată în lupta împotriva grupării în Siria şi Irak.

Citește și: Victor Ponta îl face praf pe Moise Guran: Ce dezvăluiri aduce la lumină fostul premier despre jurnalist

Şapte poliţişti şi militari şi-au pierdut viaţa în atacuri islamiste în Franţa în ultimii patru ani.

Într-un lung mesaj audio difuzat în septembrie 2014 de Al Furqan - principalul mijloc media al SI - acesta lansase: 'Ridicaţi-vă, monoteiştilor, şi apăraţi-vă 'Statul' de acolo de unde aveţi reşedinţa, oriunde ar fi aceasta (...) Atacaţi soldaţii tiranilor, forţele lor de poliţie şi securitate, serviciile lor de informaţii şi colaboratorii lor'.

Citește și: Moise Guran, răspuns dur pentru Victor Ponta: Nu-i e jenă? A avut coșmaruri mulți ani cu mine

Aşa cum Larossi Abbala - eliminat de trupele de elită RAID care au luat cu asalt în noaptea de luni spre marţi casa poliţistului ucis, unde atacatorul se baricadase - s-a folosit de un simplu cuţit, Al-Adnani îi încuraja pe cei pe care îi numeşte 'soldaţii califatului' să utilizeze orice fel de armă la îndemână.

'Dacă nu puteţi să detonaţi o bombă sau să trageţi un glonţ', spune el, 'faceţi în aşa fel încât să vă aflaţi faţă în faţă cu un necredincios francez sau american şi spargeţi-i capul cu o piatră, ucideţi-l prin înjunghiere, răsturnaţi-l cu maşina ta, aruncaţi-l de pe o stâncă, sugrumaţi-l, otrăviţi-l'.

Citește și: Google+ a trimis Facebook în STARE DE URGENȚĂ

Cel numit în cercurile jihadiste 'şeicul Adnani' a devenit între timp o figură importantă în cadrul SI, astfel încât serviciile de informaţii occidentale tind să îl considere drept 'ministru pentru atentate', care ar putea fi responsabil, în afară de motivarea jihadiştilor izolaţi, de supervizarea campaniilor teroriste în Occident.

Originar din regiunea Idlib, în nordul Siriei, acesta este un veteran al jihadului antiamerican în Irak, în care a luptat din 2003.

Citește și: Petre Tobă, gafă rușinoasă

Din martie 2012 şi asasinarea de către Mohamed Merah a trei militari la Toulouse şi Montauban, poliţiştii şi soldaţii francezi au fost vizaţi cu regularitate de jihadişti, care au acţionat de cele mai multe ori în mod izolat.

În decembrie 2014, un tânăr a agresat cu un cuţit, ţipând 'Allah akbar', poliţişti de pază în faţa secţiei de poliţie din Joué-les-Tours (centru).

Citește și: STUDIU Blondele sunt mai destepte decat brunetele

În ianuarie 2015, doi poliţişti şi-au pierdut viaţa în atentate islamiste la Paris comise de fraţii Chérif şi Said Kouachi. Ulterior, un poliţist municipal a fost ucis în apropiere de Paris de către Amédy Coulibaly, într-un atac la un magazin evreiesc, a doua zi după ce fraţii Kouachi au împuşcat mortal 12 persoane la redacţia Charlie Hebdo.

Un an mai târziu, la 7 ianuarie 2016, tot cu o armă albă (un satâr), un tunisian a încercat să atace poliţişti în faţa unei secţii din Paris. El a fost ucis înainte de a-şi pune în aplicare planul. Centura explozivă din jurul taliei sale s-a dovedit ulterior că nu era adevărată, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cel mai trăsnit record mondial la fotbal / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.