Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul NATO care se pregătește de un război pe scară largă cu Rusia: au început să sape tranșee și buncăre

REUTERS/DADO RUVIC/ILLUSTRATION
nato rusia

Statul NATO care se pregătește de un război pe scară largă cu Rusia: au început să sape tranșee și buncăre

Ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysh, a propus construirea unei linii de buncăre defensive, tranșee și șanțuri pe granița cu Kaliningrad și Belarus, informează ABC News.

Ministrul a menționat că autoritățile poloneze au început să consolideze bariera metalică de-a lungul frontierei cu Belarus, pentru a reduce migrația ilegală și a proteja frontierele. "Reparăm și consolidăm bariera de la granița polono-belarusă. Costurile pentru aceste scopuri sunt cele mai mari din istorie", a declarat Kosinyak-Kamysh într-un interviu acordat postului de radio Zet.

La mijlocul lunii februarie, The Times a relatat că statele baltice vor construi peste 1.000 de buncăre de beton la granițele cu Rusia și Belarus. "Linia baltică de apărare", potrivit ziarului, va include toate mijloacele de descurajare a potențialilor invadatori: mine antitanc, șanțuri, sârmă ghimpată și așa-numiții dinți ai dragonului - obstacole antitanc cu aspect piramidal, din beton sau beton armat. Depozitele de muniții vor fi amplasate în apropierea granițelor. Construcția este planificată să înceapă în ianuarie 2025.

Autoritățile estoniene vor cheltui aproximativ 60 de milioane de euro pentru construirea a 600 de facilități de-a lungul întregii frontiere cu Rusia. Fiecare dintre aceste buncăre cu o dimensiune de 37 de metri pătrați va putea găzdui aproximativ o duzină de soldați și va fi protejat de loviturile de artilerie, a declarat secretarul adjunct al Ministerului Apărării, Susan Lillevyali.

Temerea NATO

În 2024, armata a cel puțin 10 țări NATO a anunțat că o posibilă agresiune rusă împotriva țărilor alianței reprezintă un scenariu real pentru viitorul apropiat. În special, ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysh, a declarat că autoritățile republicii nu exclud un atac rusesc după încheierea războiului din Ucraina. Potrivit acestuia, Ministerul polonez al Apărării a început deja să ia măsuri concrete în contextul acestei amenințări, inclusiv abordarea lacunelor din echipamentul armatei: au fost semnate contracte pentru furnizarea de arme în valoare de 19 miliarde de zloți (peste 4 miliarde de euro), în principal cu întreprinderile poloneze de apărare.

Serviciile de informații militare daneze au declarat presei locale că este "foarte probabil" ca Rusia să folosească forța militară și ar putea provoca țările NATO. Iar președintele comitetului militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a anunțat inevitabilitatea războiului cu Rusia. Potrivit acestuia, toate țările blocului trebuie să se pregătească pentru faptul că va începe în următorii 20 de ani. Un apel similar a fost făcut de comandanții supremi ai armatelor și ministrul apărării din Marea Britanie, cât și din Norvegia, Danemarca, Olanda, Suedia, Germania, Republica Cehă, Belgia și Estonia.

Rusia dă asigurări că nu vrea un război major

Președintele rus Vladimir Putin a respins acuzațiile privind planurile Rusiei de a ataca Europa și spune că sunt  „delirante".

"Occidentul a provocat conflictul din Ucraina, Orientul Mijlociu și alte regiuni ale lumii și continuă să mintă. Acum, fără nicio jenă, ei declară că Rusia ar intenționa să atace Europa. Ei bine, tu și cu mine înțelegem că acesta este doar un fel de prostie", a spus președintele într-un mesaj adresat Adunării Federale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.