Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul, obligat de UE sa restituie taxa de poluare

CJUE Curtea

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a dat castig de cauza multor romani care au cerut restituirea taxei de poluare. Fortat de autoritatile de la Bruxelles, Ministerul Mediului a elaborat o ordonanta prin care statul se angajeaza sa returneze taxa respectiva, insa romanii vor plati in continuare timbrul de mediu.

Proiectul de ordonanta postat de Ministerul Mediului pe site-ul sau are in vedere modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Initiativa legislativa nu modifica esential OUG 9/2013, adica nu elimina timbrul de mediu , insa vine cu o tarzie, dar necesara reparatie pentru romanii care si-au cumparat masini second hand din UE, iar in Romania au fost obligati sa achite taxa de poluare sau pe cea pentru emisii poluante. Dupa de CJUE a dat castig de cauza celor care au reclamat taxa ilegala, Ministerul Mediului s-a vazut nevoit sa reglementeze situatia si sa propuna restituirea, in anumite conditii, a taxei respective. Este bine de precizat ca timbrul de mediu se va plati si pentru autovehiculul pentru care s-a stabilit in instanta restituirea taxei de poluare.

Returnarea, in cinci rate anuale

Cei care vor sa-si primeasca banii incasati ilegal de stat trebuie sa adreseze o cere in acest sens organului fiscal pe raza caruia domiciliaza. Sumele de restituit se actualizeaza cu dobanzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsa intre perceperea nejustificata a taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si momentul rambursarii acesteia. Restituirea se va face  numai catre titularul obligatiei de plata, pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata in fiecare an a 20% din valoarea acestora. Cererile de restituire ale contribuabililor se solutioneaza in termen de 90 de zile de la inregistrare.

Actualizare cu inflatia

Sumele de restituit se actualizeaza cu indicele preturilor de consum publicat pe portalul Institutului National de Statistica la data emiterii deciziei de restituire. Procedura de efectuare a platii sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si dobanzile calculate pana la data platii integrale va fi stabilita prin ordin al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor si al ministrului Finantelor Publice. Ordinul va fi emis in termen de 45 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Facilitati in justitie

Reclamantul poate renunta la judecarea cauzei in procesele in curs de judecata, avand ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule sau pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Daca renuntarea are loc dupa comunicarea cererii de chemare in judecata, acesta nu va fi obligat la cheltuieli, iar daca s-a intrat in dezbaterea fondului, renuntarea la judecata se poate face fara invoirea celeilalte parti.

Eco-bonus de 20.000 de lei

In acelasi proiect de act normativ, Ministerul Mediului propune noi masuri de stimulare reala a achizitiei de autovehicule noi, nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic. Astfel, cei care renunta la vechile lor masini prin Programul Rabla pot primi – prin finantare din bugetul Fondului pentru mediu – de un eco-tichet in valoare de 20.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul pur electric. De asemenea, se poate obtine un eco-bonus de 5.000 lei la cumpararea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursa de alimentare externa, care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/km.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.